Kärnkraften, din kompis.


Kärnkraften är den renaste energikällan vi har som kan producera energi i de mänger vi behöver.
Det vet vi.
Det finns, egentligen, bara ett problem och det är risken för härdsmälta.

I Sverige har vi haft ett antal tillbud på senare tid, något man kan läsa om i bland annat SVD. Är det en slump att alla dessa tillbud kommer nu?
Antagligen inte. Det så kallade tankeförbudet (förbudet om forskning i kärnkraft) och den folkomröstning om kärnkraften som genomfördes när skepsisen var som störst mot kärnkraften har lämnat Sverige med åldrande och dåliga kärnkraftsverk.

Om man istället lagt ned energi på att förbättra, underhålla och förnya vår kärnkraftsverkspark så skulle dessa tillbud troligen kunnat undvikas.
De Svenska kärnkraftsverken är kvarlevor från en svunnen tid och borde för länge sedan bytts ut till säkrare och effektivare kärnkreftsverk.

Ett exempel på framtidens kärnkraft är den så kallade pebble bed modular reactor (PBMR) som anses långt säkrare än de vattenkylda reaktorer som är i drift nu, och de producerar också mindre avfall.
Man tror också att nästa generations kärnkraft skall kunna förbränna avfallet från dagens reaktorer. Naturligtvis anser sig miljövännerna veta bättre än forskarna, men själv litar jag mer på en fysiker än en miljövän.

Annonser

4 svar to “Kärnkraften, din kompis.”

 1. Calle Says:

  Att man skulle skrota dagens anläggningar och investera i nya är lite korkat att tro kanske. Dagens verk skall självklart användas så länge de håller och fungerar, livslängden är väl beräknad till omkring 40-50 år i alla fall.

  Men jag anser att vi har förutsättningar och bra argument för att bygga ett par fler verk. Som ju av naturliga skäl blir bättre och säkrare i och med 25 års extra forskning (i andra länder…). ABB Atom har ju knappast kunnat fortsätta sin verksamhet i nån större omfattning efter Forsmark byggdes klart.

  Låt oss hoppas att Centern fortsätter sin sunda omställning i kärnkraftsfrågan och hoppar på tåget om en utbyggnad! Även övriga allianspartier får se till att bli lite kaxigare!

 2. Jonatan Ring Says:

  Folkomrostningen var ju fin.

  Ska vi?
  a) Sluta med karnkraft
  b) Sluta med karnkraft
  c) Sluta med karnkraft

  At karnkraften’s motstandare ser resultatet av en sadan omrostning som ett argument mot fortsatt karnkraft i Sverige visar ju just hur demokratisk sveriges ar i sin energi politik.

 3. Äntligen « Equiliberal Says:

  […] Mer information om varför kärnkraften är bra och skall vidareutvecklas hittar du här. […]

 4. Johan Says:

  Tycker ni inte att det är lite för riskabelt att satsa på en teknik som från en dag till nästa kan vara komerciellt död? Det är väl tydligt efter vinterns debatt att ett haveri inte är lika otroligt osannolikt som man trott? Och om det skulle inträffa tror ni väl inte att de nya, bättre atomteknikerna skulle kunna ”reparera” någonting? Kärnkrsften har mångas fördelar, men tillsammans kan de aldrig väga upp ens haveririskens potential.

  Sunt förnuft säger mig att storskalighet och risk inte går ihop när det kommer till investeringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: