Frihet & Framtid.


Under upplysningen föddes tron på människan.
Övertygelsen om att var människa inte bara hade förmågan utan också rätten att själv besluta om sitt liv och hur det skulle levas. John Locke formulerade idéerna om ekonomisk och intellektuell frihet, och senare också naturrätten (grunderna för dagens mänskliga rättigheter). Det brittiska Whig-partiet motsatte sig monarkins och kyrkans makt. Tidigare hade man ansett att en liten elit visste ett folks bästa (eliten ansåg det väl fortfarande) och därmed också hade rätten att forma deras liv efter sina nycker och åsikter. Nu formulerades istället idéer om individers rättigheter.

Dessa idéer är grunderna för mycker av det vi nu tar för givet. De har förlöst ett under av vetenskap, litteratur, skaparkraft, meningsutbyten och rikedom. Det var dessa idéer som fick människor att ifrågasätta kyrkan, kungahusen och skråväsendet. Dessa idéer utgör också grunden för dagens demokratier.

Det demokratiska system vi nu högaktar och värnar om har fungerat bra och till stora delar tjänat till att göra demokratierna till bättre platser. Men nu tror jag mig skönja mörka moln vid horisonten. Rösträtten, som tidigare användes till att skapa friheter, används numera i allt större utsträckning till att inskränka den (Indirekt, via valda representanter som vill förbjuda allt från svärord till fett). Demonstrationsfriheten används allt oftare för att demonstrera mot friheter (rätten att röka, rätten till sin egen kropp, yttrandefriheten och äganderätten) istället för för dem. Naturligtvis har människor rätten att demonstrera emot dessa saker, den rättigheten vill jag inte ta ifrån dem, men jag finner det oroväckande.

Regeringar döljer allt mer för sina undersåtar, och i allt högre grad tycks innevånarna i ett land ses som de vilka regeringen bestämmer över, inte som de som bestämmer över regeringen. Det tycks allt mer som att samma typ av människor som en gång skapade de gamla hierarkiska maktstrukturerna lyckats kidnappa demokratin. EU stiftar lagar om i princip alla de saker de inte bör, och detta med väldigt liten insyn. Man lovade frihandel, öppnare gränser och större ekonomiska friheter, men håller på att sluta in Europa i en ny järntidå.

Kanske är det inget sammanträffande att John Locke tog avstånd från demokratin med motivationen att den hotade de fri- och rättigheter han slogs för.
Inte heller Thomas Jefferson hade några högre tanker om demokratin.

A democracy is nothing more than mob rule, where fifty-one percent of the people may take away the rights of the other forty-nine.

-Thomas Jefferson

Jag erbjuder ingen lösning på problemet, hur gärna jag än önskar att jag gjorde det.
En möjlig (jag spekulerar vilt här) orsak till problemen kan ligga i befolkningsökningen. Länder har helt enkelt blivit för stora för att alla viljor skall kunna tillfredsställas. Varför man då väljer att gå förbudsivrarna till mötes finner jag underligt, men svaret kan ligga i att de som anser att alla skall få göra som de vill inte anstänger sig för att påverka andra. De vill ju som sagt just att de skall göra som de vill.

I dagens läge finns det väldigt få (men de finns) som kämpar och verkar för de liberala idealen. Kanske skall det till en ny medeltid innan liberalismen pånyttföds i en ny skepnad med nya idéer och med lösningar på de problem som finns nu.

Annonser

3 svar to “Frihet & Framtid.”

 1. Henrik, liberal Says:

  ”EU stiftar lagar om i princip alla de saker de inte bör, och detta med väldigt liten insyn”…
  Har inte EU gjort mer?
  Jag är glad för Reach, freden i Europa, den goda ekonomsika utvecklingen, frihandeln (den har många brister idag men många inom EU vill bli bättre…), bättre folkhälsa (genom rökförbuden etc) mm.
  EU har givetvis inte alltid själv gjort ovanstående saker möjliga. Plus att en del mindre lyckade beslut har fattats i EU…,men jag syftar på helheten!
  Men jag är generellt positiv till EU!

 2. Adam K Says:

  Från början var EU något bra, vilket jag också skrev, men på senare tid har det blivit något som mest ägnar sig åt att detaljreglera våra liv.
  OM man kunde återgå till sitt ursprungliga syfte, och bla slopa jorbdruksstödet så kanske de kan styra upp det hela, men det ser mörkt ut.

 3. Henrik, liberal Says:

  Jo, det har varit struligt med arbetstidsdirektiv, jordbruksstöd etc. Visst men allt är inte mörkt. Tänk på Reach, freden i Europa etc.
  Vad det gäller jordbruksstödet så tycker jag att alla kritiska svenskar och andra ska fråga fransmännen varför vi har det kvar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: