Den fria människan.


Det tycks mig att det som verkligen skiljer människan från andra livsformer på jorden är inte bara kraften utan också viljan att skapa. Utan denna tillsynes oändliga kreativitet skulle hon fortfarande leva under bronsåldersliknande, eller kanske tillochmed jägar-samlar liknanande förhållanden.
Vissa kanske, med ett visst mått av forntidsromantik, skulle uppskatta detta.
Inte jag.

Men, denna skaparkraft som fört oss från grottor, genom den mörka medeltiden, via upplysningen, vidare genom industrialismen till denna människans guldålder, står inte utan fiender.

Den tidiga Egyptiska civilisationen som uppförde häpnandsväckande byggnadsverk och var väldigt högt utvecklad stod, i princip, helt oförändrad under två tusen år på grund av den starka tradition och religion som genomsyrade samhället. Också mänskligheten i stort har ofta hållits tillbaka, fast i religionens oförsonliga grepp. Kyrkans syn på saker var den rätta, att påstå att kyrkan hade fel var att säga emot gud, och sådant straffades med döden i många fall. Fortfarande idag finns detta drag kvar i många religioner, och detta är skapandets fiende, dess essens.

Till slut vann skaparkraften och vetgirigheten, upplysningen släppte lös en flod av skapande och den vetenskapliga traditionen frodades. Det fria utbytet av åsikter, idéer, teorier och vetenskaplig data drev människan in i en ny ålder. I denna nya ålder, vår nutid, står skapandets fiender fortfarande att finna inom religioner och diktaturer som vill inskränka vår rätt att tänka och uttrycka oss fritt. Vår frihet är hotad.

Oavsett om det är religioner eller diktatorer som förtrycker människor så förtrycker de samtidigt vår skaparkraft, vår innovationsförmåga. Fritt utbyte av åsikter och idéer är en förutsättning för innovationer och nya uppfinningar, och allt som hotar detta hotar också mänsklighetens förmåga att gå framåt.

Det finns inget vackrare än den fria människan, ingen kraft starkare och ljuvare än friheten. När så de sista bojorna, de sista religionerna, traditionerna och diktaturerna faller står den fria människan kvar i dammet redo att bli sin egen herre, sin egen gud, att forma världen till sin avbild.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: