och sen då?


Ponera att regeringens FRA förslag går igenom om än med vissa modifikationer. Sen då? FRA sitter där med möjligheten att avlyssna all internettrafik som passerar Sveriges gränser. Exakt vad man menar med passerar Sveriges gränser kan diskuteras eftersom internet skickar paket lite hur som helst, kommunikationen mellan en person i göteborg i och en person i Umeå kan tex gå via Oslo (20% av paketen), Stockholm (50%), och [annan stad i Sve](30%).

Vi antar således att FRA tolkar lagen i sin vidaste bemärkelse och att de avlyssnar all trafik som går via en utländsk server, så man kan då även avlyssna kommunikation mellan två personer i Sverige bara paketen tar ‘rätt’ väg. Tillbaka till exemplet med våra kommunhikatörer i Umeå och göteborg:
Snart inser man på FRA att det var lite jobbigt att man bara fick 20% av meddelandet, man vill ju helst veta allt. Så, för att lättare kunna garantera rikets säkerhet utvidgar man lagen eftersom FRA ändå läser allting, så en utvidgning av lagen är egentligen bara en formalitet.

FRA är glada. En stund.
Någon kommer på att visst vore det väl bra om man i realtid kunde kolla vilka som kommunicerar? Man lanserar ännu ett lagföslag som tvingar ISP:er att ge alla kunder statiska IP-nummer vilka man sedan ger FRA tillgång till.
Nu har FRA tillgång till alla svenskars internetbaserade kommunikation, och kunskap om vilka som kommunicerar med varandra (givet att de har en svensk ISP). Detta betyder, by extension, att staten har tillgång till allt ifrån sexuella preferenser och politisk åskådning till musikintresse och vänskapskrets. Vill vi verkligen ha det så, och vad blir nästa steg?
När de har möjligheten att kontrollera och reglera allt, vad hindrar dem ifrån att göra det? Vart tar sedan informationen vägen?

Kommer soc att ta barn ifrån föräldrar bara för att föräldrarna besöker vissa hemsidor? Kommer människor att få besök av polisen bara för att ett brott begåtts och man råkar match en viss internetanvändarprofil?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: