Allt bra kommer från EU… jag lovar.


I SVD’s brännpunkt skriver Margot Wallströn en underlig artikel om EU. På något vis lyckas hon härleda allt gott i världen från EU. Vilket verkligen är ett konststycke.

Hon börjar med att berätta att EU skall hindra krig… men det fungerar inte:

För Jean Monnet och Robert Schuman som hade genomlevt världskrigets fasor var den europeiska integrationen ett sätt att förhindra ett nytt krig. Det är ett kraftfullt argument som fortfarande håller på en kontinent som ofta varit krigsskådeplats och där det inte alltid har rått fred – ens på senare tid – vid unionens gränser.

Trots att det inte fungerar (det är tanken som räknas?) är det uppenbarligen jättesmaskens:

Med sin unika satsning på ”mjuk makt” kan Europeiska unionen utöva ett avgörande inflytande på världshändelserna.

Jag antar att detta är samma mjuka makt som fungerade så bra mot Hitler innan WW2 bröt ut? Samma mjuka makt som inte gjorde något åt Kosovo? Det var NATO som fick rycka in där. Samma mjuka makt som kapitulerar i allt större utstäckning för religiösa fundementalister. Bra makt.
Verkligen.
Den enda makt EU lyckas utöva tycks vara politikernas makt att i lönndom driva igenom lagar i EU. Lagar de aldrig skulle kunna driva igenom i sitt hemland tar de istället till Bryssel och kohandlar igenom i tveksamt demokratisk anda.

Europeiska unionen har lett till bättre livskvalitet, bättre arbets­liv och bättre utbildning. Vi har skapat en europeisk samhälls­modell som skiljer sig från den amerikanska, ryska och kinesiska.

Hmmm, underligt att Amerikanarna lyckas ha högre levnadsstandard än man har inom EU. EU grundades i egentlig mening inte förrän 1992, och jag är ganska säker på att vi inte har det bättre relativt omvärlden än innan dess. Jag börjar misstänka att Margot satt på ljugarbänken när hon skrev det här. Jag misstänker (är inte säker) att arbetslösheten har ökat inom hela EU, utom kanske öststaterna, sedan -92.

Vilken vision har då EU för de kommande 50 åren? Den största utmaningen vi nu står inför är att se till att européerna är väl rustade inför globaliseringen.

EU måste skydda medborgarna mot de negativa effekterna av globaliseringen och se till att de kan hänga med i utvecklingen.

Är det här samma skydd som innebär jordbrukssubventioner vilka förstärker fattigdomen i Afrika? Eller menar man strafftullarna på skor som gör det dyrare än nödvändigt med skor. Eller kanske menar hon tullarna på lågenergilampor från kina som diskuteras? Tullar som egentligen bara är till för att främja Tyska Siemens?
Globaliseringen är bra. Genom att införa frihandel istället för protektionism skulle EU verkligen kunna göra skillnad och genom att tvinga sina företag att konkurrera skulle man tvinga dem att anpassa sig för att överleva. OM de inte behöver anpassa sig så är det vi som blir lidande i slutändan.

Artikeln handlar iofs om den nya konstitutionen. En konstitution jag inte är helt insatt i. Men ingen politiker tycks prata om de problem vi har med EU’s detaljreglering av den lilla människan. Fettförbud, rökförbud, gymnastikpåse och så vidare. Innan något röstas igenom måste man sluta att använda EU som en sandlåda för sina totalitära drömmar. EU är inte till för att lagstifta alla människor likadana.
Eu skall skapa öppna gränser, frihandel, och öka de individuella rättigheterna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: