Skulle det vara dåligt?


Landstinget i Stohkholm skall, enligt (S), säga upp 559 personer. Det riktigt underliga är att man presenterar detta som om det skulle vara något dåligt, ett fruktansvärt brott av Alliansen mot folket.

I själva verket är det bra. Offentlig sektor måste krympa, effektiviseras och kosta mindre. Att (S) ser offentlig verksamhet som ett verktyg att minska arbetslösheten är redan känt, tur att Alliansen inte gör detsamma. Wille Faler skriver intressant om slöseriet inom offentlig verksamhet i Storbritannien, och jag skulle bli ytterst förvånad om det var annorlunda i Sverige.

Så fortsätt sparka, och tvinga fram en effektivisering av verksamheten.

Annonser

4 svar to “Skulle det vara dåligt?”

 1. Bengt L Says:

  Ja, det är dåligt, eftersom de arbetsuppgifter som i dag görs av administrativ personal kommer ändå finnas kvar, vilket innebär att dessa uppgifter läggs på sköterskor och läkare som får mindre tid till att ägna sig åt vård och mer åt att sköta telefonkö, journalskrivningar osv. Folk lär ju inte bli mindre sjuka för att det saknas personal.
  Se hur det gick när polisen drog ner kraftigt på sin administrativa personal, inte blev det bättre för det.

 2. dr Says:

  Att minska kostnaderna för administration är på tiden. Inom den offentliga sjukvården finns det alldeles för många människor med bra lön som inte direkt bidrar till vården i den utsträckning att det motiverar deras existens inom organisationen. Kostnaderna för administration varierar högst väsentligt i Sverige inom olika landsting. Det finns ingen påvisad korrelation mellan stor satsning på administration (=stora utgifter för administration) och hög vårdkvalité. Den offentliga sjukvården måste eftersträva att minimera antalet avlönade som ej deltar i patientarbetet.
  Likaså bör man reducera antalet mellanchefer generellt. Har aldrig förstått varför en läkare som är klinik/verksamhetschef förväntas klara av sitt chefsarbete och samtidigt arbeta kliniskt motsv 20-25% medan en avd chef (sköterska) i princip alltid avlönas på heltid för sitt uppdrag och ej förväntas arbeta som sjuksköterska på kliniken. Det räcker med en chef för kliniken och kanske en schemaläggare (som mot ett lönetillägg kan arbeta med schemat) för respektive arbetsgrupp (läkare, sjuksköterskor, undersköterskor).

 3. Wille Says:

  Se hur det gick när polisen drog ner kraftigt på sin administrativa personal, inte blev det bättre för det.
  eh… Lösningen kanske är att dra ned på överflödig byråkrati och administration som inte fyller något syfte?…

 4. Vanja Says:

  ”eh… Lösningen kanske är att dra ned på överflödig byråkrati och administration som inte fyller något syfte?…”

  Precis, både poliser och läkare tillbringar allt mer tid med att sitta och hantera pappersarbete istället för att göra någon nytta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: