Växternas bidrag till växthusgaser.


Som vanligt trillade Scientific American ned i brevlådan ett bra tag förenad. Två månader för att vara exakt. Men glad ändå tog jag upp februariupplagan och började läsa. (Är det bara jag som alltid får den försent?)

På sidan 41 hittade jag en enormt intressant artikel om hur gröna växter släpper ut växthusgasen Metan, som är 23 gånger mer potent än koldioxid. Hur mycket metan släpps då ut? Enligt artikelförfattarna handlar det om mellan 60 och 240 miljoner ton årligen, vilket sägs vara mellan 10 till 40 procent av de årliga globala utsläppen. Detta skall alltså, sett till hur potent som växthusgas metan är, motsvara mellan 1,38 och 5,52 miljarder ton koldioxid.

Man skriver bland annat:

Our findings would explain a trend that has puzzled climate scientists for years: fluctuations in methane levels in parallel with changes in global temperatures…..

…..
In general, methane concentrations follow the same trend as carbon dioxide, but the reason has been unclear.
…..

Man menar att det faktum att det blir varmare innebär att fler växter frodas, vilket i sin tur leder till större metan utsläpp. att plantera ett träd som kompesation för flygresan kanske inte är en så bra idé ändå.

Man skriver vidare att man skall notera att växternas utsläpp endast bidrar till den naturliga växthuseffekten men kan accelerera en onaturlig ökning av växthuseffekten eftersom varmare väder innebär fler växter. Trots att man på sidan 44 visar en graf där man ser(jag tycker mig se) hur temperaturen ökar innan koldioxid och metan nivåerna avslutar men med att påpeka att allt nog är koldioxidens fel ändå. Jag har tyvärr ingen scanner, skulle annars gärna scannat in graferna och lagt dem över varandra. Om någon mot all förmodan läser detta och har tidningen samt scanner, scanna in dem.

Hur som helst en intressant och läsvärd artikel som visar på hur lite vi egentligen vet om klimatet, växthuseffekten och vad som orsakar det hela.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: