Moomin


I vårt mjältformade(?) grannland Finland väcks uppenbarligen starka känslor när Mumintrollet gör reklam för McDonalds. Det hela är lite underligt faktiskt, för det första att människor fått för sig att Mumin är någon form av allmännytta eller offentlig egendom som de skall vara med och bestämma om, vidare är även anlöedningen tillo upprördheten konstig:

Speciellt det svenskspråkiga Finland – Muminvärlden är kanske det mest finlandssvenska som finns – har Muminvännerna reagerat.

”Mumins själ har sålts åt kapitalismen”, dundrade de värsta Muminfundamentalisterna. Sophia Jansson uppmanar fundamentalisterna att tänka lite större.

Det är klart det är svensk-finnar som gnäller. Jag blir inte förvånad, de har säkert sett på svenska nyheter och insett att man kan känna sig kränkt av allt. Inte undra på att ingen gillar dem i Finland, och Mumins själ är väl snarare leasad än såld. Faktiskt.
Vidare kan man fråga sig vad det är för fel på kapitalismen. Om det inte vore för den skulle vi troligen fortfarande irra runt på landsbygden och slå sönder spinnrockar, levnadsstadarden skulle vara horribel, och barnadödligheten hög.

Annonser

Ett svar to “Moomin”

  1. Vanja Says:

    Svensk-finnar kallas även ”Hurri”, sökning på finska wikipedia ger infon
    ”Ruotsinruotsalaisista ja suomenruotsalaisista käytetty haukkumanimi” ett skällsord helt enkelt

    Mer info om skällsordet finns på http://www.kotus.fi/index.phtml?l=sv&s=1800 bla den underbara frasen:

    ”Lyö hurria puukolla, sil hurrilla ei oo väliä, ei hurrilla oo sielua” (slå kniven i hurrin, för det spelar ingen roll för hurrin, hurrin har ingen själ).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: