Strejkmissbruk


Byggnads slår på stora strejktrumman och tar ut åttahundra personer i strejk. Det udda med den här strejken är att det till ytterst liten del egentligen handlar om arbetarna. Facket går ut i strejk för sin egen skull, inte för arbetarnas.
Byggarbetare har det bra vill jag passa på att säga. Lönerna är bizarrt höga i förhållande till utbildnings- och kunskapsnivå, och man tycks ha väldigt goda arbetsförhållanden (Hälften av arbetarna verkar faktiskt vara anställda för att stå och titta på resten, gärna med händerna djupt nedkörda i fickorna).
Den främsta officiella anledningen till strejken tycks vara att byggnads vill ha rätten att förhandla även om avtal hos mindre företag:

Byggnads har lämnat in en åttasidig redogörelse över sina invändningar mot budet. Främsta invändningarna gäller förhandlingsrätten på mindre arbetsplatser och den erbjudna arbetstidsförkortningen. Dessutom är löneökningsutrymmet 0,5 procentenhet för litet, anser facket.

Anledningen till att man inte vill ge facket förhandligträtt för de mindre firmorna torde vara det faktum att mindre företag inte klarar av de höga lönekrav som facket ställer, det finns helt enkelt inte utrymme. Facket strejkar således för att ha rätten kunna driva småföretag i konkurs. Heja facket.
Som jag skrev tidigare är löneökningen man kräver oskäligt hög, den ökning som medlarna föreslog torde räcka, om inte byggnads verkliga mål är att driva på inflationen.

Byggnads tjatade redan från början om strejk, och det ter sig relativt uppenbart att de använder strejkvapnet på ett oskäligt sätt. Man önskar att det fanns något sätt för regeringen att straffa dem för oansvarigt användande av strejker för att säkerställa att den starka strekrätten inte missbrukas som den gör nu.

Moderskeppet har en läsvärd post om detta.

Annonser

8 svar to “Strejkmissbruk”

 1. Mattias Says:

  Den som inte klarar att driva ett småföretag och betala samma löner som andra, kanske ska överväga en alternativ framtid. På samma sätt ska inte vissa slippa ifrån miljökrav, momsregler eller nånting, bara för att de är små. Lika för alla, enkelt.
  Själv låter jag gärna såna firmor gå i KK. Det är, åtminstone sist jag läste FN-stadgor osv, för f-n ingen mänsklig rättighet att få driva företag.

  Men aldrig att man hör någon nyliberal ställa sig frågan ”vad är värdet av att vi hjälper till att ge konstgjord andning åt en massa icke livskraftiga småföretag, vad har vi fått för ekonomi då”…

 2. Adam K Says:

  Problemet är att byggbranchen är redan reglerad och viss kartellbildning råder. Mindre företag står utanför detta och hamnar i kläm när de skall betala samma lönder som de större företagen som är inblandade i kartellen.

  Om vi, på riktigt, idkade frihandel och lät tex polska byggbolag bygga i Sverige så skulle du ha fullständigt rätt. Problemet är att så är inte fallet. Vi har ett fåtal större aktörer som gynnas via protektionism osv, och en massa små som inte gynnas på samma vis.
  När så de små skall tvingas att betala samma lönder fungerar det inte längre.

 3. Nicke Says:

  ”Facket går ut i strejk för sin egen skull, inte för arbetarnas.”

  Vilka är facket? Just det, arbetarna. Verkar som om opinionsvinden inte blåser den blåa vägen just nu, stridsmoralen är oerhört stor i våra led nu;)

 4. Adam K Says:

  ”Vilka är facket? Just det, arbetarna.”
  Egentligen inte då facket som organisation inte representerar alla åsikter som finns hos arbetarna. Facken har vuxit till organisationer med egna mål, och egna anställda. En form av facklig adel har vuxit fram och styr dessa organisationer inte för arbetarna utan för organiosationens skull, för att vinna inflytande och makt.

  Men visst finns det vissa i leden som sympatiserar. Det gör det inte mer rätt att gå i strejk bara för att man är lite sur på allianspartierna och det faktum att man inte får ta ut en granskningsavgift.

 5. Wille Says:

  Det är, åtminstone sist jag läste FN-stadgor osv, för f-n ingen mänsklig rättighet att få driva företag.
  Ehm, hört talas om den där lilla deklarationen om mänskliga rättigheter FN har, och biten om det som kallas ”associationsfrihet”?

  Du kanske borde läsa igen, och hålla tyst tills du gjort det..

 6. maxxoo Says:

  Vaddå representerar arbetarna?? Vilket skämt. Facket har för stort inflytande och har vuxit till en rörelse sedan länge separerad från verkligheten och samhället i övrigt. Nu gäller det bara att behålla makt och privilegier för alla dem som gjort rörelsen till sin födkrok. Tro inget annat. Att sedan folk ställer upp och med dyra fackavgifter finansierar Facket och dess lakejer inkl Socialdemokraterna, trots att minst 1/4 av medlemmarna röstar på andra partier…

  Grattis till att vara medlem i den fackliga fårskock som Facket vallar precis dit den vill. Alla tycks utan att protestera gå i Fackets ledband. Att dra igång en strejk som denna är inget annat än skandal och synnerligen improduktivt för medlemmarna på sikt.

 7. Tobias Says:

  JANTELAGEN ÄR UNDERBAR!

  ”Lönerna är bizarrt höga i förhållande till utbildnings- och kunskapsnivå, och man tycks ha väldigt goda arbetsförhållanden (Hälften av arbetarna verkar faktiskt vara anställda för att stå och titta på resten, gärna med händerna djupt nedkörda i fickorna).”

  Kunskapsnivå, orkar jag ens kommentera hur du skulle prestera om du som mig skulle vara hissmontör?
  Vad vet du hurvida jag gått KY utbildningar e.t.c, som numera jämnställs med högskole studier.

  Dra nått gammalt över dig så ska jag sitta o njuta av min inkommande lön på 50 041,52 svenska riksdaler som kommer imorgon, de 50 tusen kronor jag faktistk offrat en liten del av min kropp för att få ihop!

  Så kan du vara bitter och inse att du valt fel yrke, jag hoppas även dig all olycka i framtiden ditt avundsjuka j……

 8. Adam K Says:

  Oavsett hur mycket du svär, skriker och försöker peka på jantelagen, så kvarstår det faktum att man inte har någon egentlig anledning att strejka.

  För övrigt misstänker jag att du grovt överskattar hur svårt det är vara hissmontör. Att man sedan lyckas lemlästa sig på kuppen är väl snarare pinsamt än något att skryta om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: