All religion är av ondo.


En artikel från SVD tar upp huruvida Islam hotar oss eller inte. Artikeln är läsvärd men har i stort fel. Det har rätt såtillvida att Islam i sig inte hotar oss mer än någon annan religion. Men alla religioner hotar oss, och vår frihet.
Religion bygger på hierarkiska principer, man skall följa utan att ifrågasätta, handla utan att opponera sig och högt upp i denna hierarki som skall styra oss alla sitter någon som inte finns. Härligt.
Naturligtvis är religion ett hot mot demokratin eftersom den motarbetar oberoende tänkande och ifrågasättande. Så enkelt är det faktiskt. Försök inte sedan påstå att religionen är i grunden god; religionen är ansvarig för otroligt mycket död och förstörelse och används nästan uteslutande som maktmedel.

Religion har handikappat mänskligheten länge nog, den förföljer oss och hindrar framsteg, hotar vår frihet och försöker hjärntvätta oss med hot om livet efter detta och en högre helig mening. Religion är bedrägeri, man tar betalt från människor med löften on en fin tid efter döden och hot om en inte lika fin tid. Men bedrägeri verkar vara okej om det görs i religionens namn.

Vissa kanske menar att människan behöver religion, behöver tro, det här är skitsnack och visar på en dålig människosyn. Att man ser människan som hjälplös och anser henne vara oförmögen att hjälpa sig själv är motbjudande. Varför måste vi istället för att hjälpa oss själva vända oss mot fantasifoster som uppmuntrar mord och hat?
Vad hindrar oss från att styra våra egna liv och finna vår egen mening? Allt mindre skulle jag påstå. Snart kanske vi kan uppnå en vetenskaplig transendens där objektivitet och veteskapligt resonemang ligger till grund för handlande snarare än tro och vidskeplighet.

Är det inte dags att kasta av oss religionens förtryckande ok och uppnå vår egen upplysning genom att styra oss själva, bli våra egna syften och mål, våra egna gudar?

Tro nu inte att jag vill förbjuda religion, det går emot min övertygelse som liberal. Jag bara förklarar att religion är av ondo.

Annonser

11 svar to “All religion är av ondo.”

 1. Jon Olsson Says:

  Hoppas islam är infört i sin helhet snart.

 2. Adam K Says:

  ”Hoppas islam är infört i sin helhet snart.”

  Jag förstår inte riktigt vad du yrar om. Jag skriver att ingen religion är bra, och du antyder att jag skulle stödja Islam. Även om extremism inom Islam är störst just nu, tror du verkligen att problemet förvinner med Islam? Det skulle bara övergå till en annan religion, och det är därför alla religioner är ett hot generellt sett.

 3. Allan Says:

  ”Religion bygger på hierarkiska principer, man skall följa utan att ifrågasätta, handla utan att opponera sig och högt upp i denna hierarki som skall styra oss alla sitter någon som inte finns.”

  Det beror förstås på religionen, precis som med vilken ideologi som helst. För vad är egentligen en religion eller en politisk ideologi? Jo, en samling filosofiska principer. Att påstå att all religion är av ondo är alltså lika ogenomtänkt som att hävda att alla politiska ideologier är det. Eller varför inte; alla idéer är av ondo?

 4. Adam K Says:

  Iom de starka hierarkiska strukturerna inom religion så lämpar den sig särledes väl att användas som maktinstrument. Tidigare hade jag exkluderat buddhismen från det hela, men min flickvän som studerat religion påpekade att buddhisterna på sri-lanka (om jag minns rätt) uppenbarligen mördade en massa ickebuddhister för att de inte ens var människor.

  De gamla skrifterna lämpar sig också ovandligt väl för att missbrukas, då det mesta står att finna däri.

 5. Mats H Says:

  Kultur eller barbari?

  Nu då det andliga mörkret håller på att sänka sig över Europa genom de totalitära krafternas snabba frammarsch, är det ett bra initiativ, att många europeiska tidningar börjar belysa de katastrofala invandringsproblemen, som växer upp i vår närhet.

  Av den anledningen kan det kanske vara intressant att byta språk en stund och läsa vad den stora tyska tidningen, Frankfurter Allgemeine, skrev den 17 mars. Tidningen presenterade en helsida om förhållandena i Holland – Holland in Not; Holland har bekymmer – där muslimer nu i stigande grad övertar makten.

  Rubriken löd: ”Holland har nu som första europeiska land mist sin identitet”.

  Den direkta anledningen till artikeln var, att stadsledningen i Amsterdam – efter hot från muslimska organisationer – har gett upp att markera stället, där regissören Theo van Gogh
  mördades för ett par år sedan av en fanatisk muslim.

  Man hade först tänkt sig en staty. Marockanska muslimer hotade omedelbart med våldsamma reaktioner. Man beslutade nöja sig med en liten plakett på muren vid det berörda stället på trottoaren. De muslimska hoten blev ännu värre. Planen om ett minnesmärke fick slutligen uppges. Yttringsfriheten kunde notera ännu ett nederlag.

  I samma utgåva av Frankfurter Allgemeine kan man läsa ytterligare en helsidesartikel om de problematiska förhållandena i Berlin, där muslimernas aggressivitet ökar dag för dag, medan Berlins lokalpolitiker maktlöst tittar på.

  Hela Europas överlevnad som civilisation står på spel. Demokratin och diktaturen – kulturen och barbariet – står mot varandra i en kamp på liv och död som aldrig förr.

 6. noquarter Says:

  Alla religioner har sina risker, men det råder inga tvivel om att Islam är ovanligt aggressiv. Betänk att anfallskrigaren Mohammed inom Islam är en förebild. Säga vad man vill om Jesus, men han var inte en blodtörstig krigsherre.

 7. warrior Says:

  hmmm… läs gamla testamentet. står rätt blodiga saker där…

 8. Allan Says:

  ”Iom de starka hierarkiska strukturerna inom religion så lämpar den sig särledes väl att användas som maktinstrument.”

  Även det är något som gäller vilken ideologi som helst. Det är snarare en organisationsfråga än något specifikt för religionen. Jämför t ex med de hierarkiska strukturerna i 30-talets tyskland eller kalla krigets sovjet.

  Jag tycker man istället bör se på respektive ideologis kompabilitet med ett demokratiskt samhälle. Om vi gör det så kan vi konstatera att det finns demokratiska stater med kristen, judisk, buddhistisk och hinduisk majoritet, men inte en enda demokratisk muslimsk stat.

  Döm inte alla religioner för en religions ondska.

 9. Adam K Says:

  ”Hela Europas överlevnad som civilisation står på spel. Demokratin och diktaturen – kulturen och barbariet – står mot varandra i en kamp på liv och död som aldrig förr.”
  Mats H:
  Visst finns det en risk, vill minnas att någon av extremistledarna uttalat sig om att ta över europa genom demokrati. Men, det skall man komma ihåg, många av de muslimer som kommer hit trivs faktiskt med den europeiska livsstilen och vill inte alls införa sharialagar eller liknande. Därför är inte riskerna jättestora annat än för någon form av väpnad konflikt eller terrordåd.

  ”Alla religioner har sina risker, men det råder inga tvivel om att Islam är ovanligt aggressiv. ”
  Warrior:
  Ja, just är det så, historiskt sett har kristendomen varit precis lika illa med korståg, invisitionen, förföljelse av judar osv…

  ”Även det är något som gäller vilken ideologi som helst. Det är snarare en organisationsfråga än något specifikt för religionen. Jämför t ex med de hierarkiska strukturerna i 30-talets tyskland eller kalla krigets sovjet.”
  Allan:
  Inte vilken ideologi som helst, det är ett fåtal som ogillar individualism och ifrågasättane, men vissa lyster tvärt om fram individen.
  Anledningen till att religion inte är önskvärt generellt sett är inte knutet enorm starkt till huruvida man man relativt sekulariserade demokratier eller ej.

  Kristendomen kan fortfarande
  Buddhismen har jag tidigare skrivit om hut även den kan missbrukas.
  Hinduismen är ansvarig för kastsystemet som är ett av världens största förtryckarmekanismer.
  Även judarna har extremister, som förspråkar hänsynslöshet i palestina.

  Islam må vara värst just nu, men ingen religion har ett rent samvete.

 10. Henrik Sundholm Says:

  Håller med inlägget fullt ut =)

 11. Lars Says:

  Kan inte du ringa runt till de religionsvetenskapliga institutionerna runt om i Sverige och berätta om din upptäckt! Många forskare skulle nog behöva dina hårda fakta till framtida forskning.

  Mitt betyg till din ”artikel” blir 5 st ”LOL!” av fem möjliga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: