Ännu en dag i det magiska kungadömet jättesmaskens.


Smått förbryllad läser jag om den diaboliska utopi en socialist uppenbarligen eftersträvar. Läsningen är hårresande men samtidigt ganska roande, och får mig av någon anledning att tänka på det här.
Låt oss granska vad man, på fullaste allvar, skriver på sin lilla sida(delar av det hela. Jag skulle kunna bemöta allt, men fokuserar helt enkelt på att slå undan grunden då detta validiteten för de andra resonemangen).

Vad är socialism?
En rörelse för ett samhälle där makten ligger hos folket, och då inte bara makten över statsapparaten utan också makten över företagen och arbetsplatserna.
Det i motsats till ett kapitalistiskt samhälle, där ekonomin styrs av den lilla överklass som äger de stora företagen.

Vad man menar med makten ligger hos folket misstänker jag är partiet. Eftersom, i alla demokratier, ligger makten över stadsapparaten hos folket. Den egentliga skillnaden mellan socialism och kapitalism är alltså att staten stjäl människors egendom. Påståendet att ekonomin, i ett kapitalistiskt samhälle, ”styrs av den lilla överklass som äger de stora företagen.” är lögn. De som äger företag (aktieägarna) bestämmer över sitt företag i förhållande till hur mycket de äger. De bestämmer inte över riksbanken, statens ekonomiska politik eller myntverken.

Vadå, ska man ha omröstningar om allting i företaget eller?
Nej, det behövs inte. Företagen kan t ex fungera ungefär som föreningslivet gör idag, med en styrelse som väljs på ett årsmöte och samtidigt ett aktivt förändringsarbete från medlemmarnas sida även under årets gång. Representativ demokrati, helt enkelt.

I princip fungerar faktiskt företag så. Med en stor skillnad. Du måste äga en del av det för att få vara med och välja. En enkel fråga om mitt och ditt alltså. Om du vill vara med och bestämma köp då en andel i företaget.

Vad skulle hända då då?
De anställda skulle säkert välja en styrelse som delade upp vinsten bland dem som faktiskt gjorde arbetet istället för att ge den till aktieägarna. Därför skulle aktierna bli värdelösa.
Förhoppningsvis skulle själva arbetet också demokratiseras. En arbetsplats där du själv får en del av vinsten skulle ha alla möjligheter att fungera effektivare: den apparat som ofta byggs upp för att kontrollera de anställdas arbete skulle t ex antagligen inte behövas på alls samma sätt.

De som faktiskt gör arbetet blir kompenserad för det genom sin lön, man skall sedan påpeka att de faktiskt är ersättningsbara, och egentligen inte gör något enormt jättebautaviktigt som författaren tycks tro. Om aktierna blir värdelösa blir också företaget detta, för aktierna är ägandeandelar av företaget. Skulle företaget bli effektivare? Förmodligen inte, man måste investera för att effektivisera. Ett alternativ kan ju vara, om man vill ha vinstandelar, att som anställd köpa aktier i det företag man jobbar. Då får man andel av vinsten och motivation också. Vissa, oftast nystartade, företag delar faktiskt ut aktier till anställda så att de skall ta del av framgång, men det är förmodligen vanligare i USA än i Sverige.

Ponera detta: Du äger en handelsbod på landsbygden, efter flera års arbete går det äntligen ganska bra, och du har nu råd att anställa. Varför skall då, när du anställt en person, din anställda utöver lönen få del av den vinst din bod äntligen ger? Nu kan man invända och säga att det är skillnad på aktieägare och handelsboden. ja, till viss del, men inte helt. Aktieägare motsvarar en tredje part som köper handelsboden av dig (du får lön för mödan) för att kunna driva den vidare. Varför skall då den anställda få den av vinsten? Det är köparen som belönat ditt slit med att få boden lönsam och därmed satsat en massa pengar för att få den att gå ännu bättre och därför kanske tjäna tillbaka vad boden kostade.

Men tänk om de anställda inte vill ta över företaget?
De finns ju inte så stor anledning att inte vilja det, men lagen skulle ju kunna formuleras så att de anställda får tillsätta styrelsen i företaget om de vill. Lite socialistisk valfrihet, helt enkelt.

Det här är egentligen en ickefråga om man tänker över vad jag skrev om den förra punkten. Vill man ta över det, köp aktier och påverka samt ta del av vinsten och dela på risken. Vill man inte, köp inga aktier.

Författaren till det hela yrar viadre ett slag innan något riktigt underligt dyker upp:

Det skulle aldrig fungera. Människor är ju egoister!
Just därför, om inte annat. Stefan Persson äger H&M-aktier för 40 miljarder – inte jag. Varför skulle jag inte vara för att makten och ägandet delas lika? Chefen, och i slutändan ägaren, bestämmer på företaget där jag jobbar – inte jag. Varför skulle jag inte vara för att styrelsen tillsätts och vinsten delas av oss anställda?

Så om du var Peter Wallenberg skulle du inte vara socialist?
Nej, det får man nog konstatera att jag knappast skulle vara. Jag skulle ha växt upp i en helt annan miljö, fått helt andra perspektiv och helt andra intressen. Antagligen skulle jag ha tyckt att facket bara var ivägen. Antagligen skulle jag ganska lätt ha kunnat skjuta alla samhällsproblem ifrån mig. Vi kommer aldrig att få nåt konsensus om socialism, för det är helt enkelt inte bra för alla.

Här säger man att personer med olika bakgrund har olika åsikter. Okej, inte kontroversiellt. Men på vilket viss rättfärdigar detta att man skall stjäla egendom från någon som lagt ned tid och pengar, i vissa fall också riskerat allt för att ge denna egendom till en person som fått ersättning för sitt jobb, inte riskerat något och inte gjort något för att själv förbättra sin situation (Eftersom de kunnat uppnå samma sak genom att köpa aktier).

Jag får det inte att gå ihop helt enkelt, och jag misstänker att det krävs en ytterst vriden verklighetsuppfattning för att det hela skall verka vettigt.

Annonser

Ett svar to “Ännu en dag i det magiska kungadömet jättesmaskens.”

  1. ..tillbaka till jättesmaskens « Equiliberal Says:

    […] ..tillbaka till jättesmaskens Med ett visst mått av intresse läser jag en bloggpost och inser att många fortfarande lever sina liv i kungadömet jättesmaskens. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: