Hur ser regelverket ut?


Den vilda strejken bland gruvarbetare på LKAB fortsätter. Vilda strejker bryter mot regelverket för strejker och undergräver därmed hela poängen med strejkrätten.

LKAB förlorar stora pengar varje timme men vägrar böja sig helt för arbetarnas krav:

Under mötet kom man överens om att LKAB inte följt de överenskommelser som finns för hur det centrala avtalet ska läggas ut och att detta ska rättas till. Kravet från gruvarbetarna på att de lokala förhandlingarna ska återupptas uppfylldes däremot inte.

Vilket är helt rätt, man skall inte böja sig när arbetarna går ut i vild strejk som inte har stöd hos facket. Istället borde det finnas någon form av skydd för företagen så de kan sparka de som vägrar jobba (Kanske en om dagen tills arbetet återupptas. Naturligtvis skulle detta gälla endast vilda strejker.). Man måste skilja på strejk och vild strejk, och om ett företag inte kan bestraffa avtalsbrytare så saknar de i princip skydd hos lagen mot den här sortens beteende och det är väldigt beklämmande att ett företag som träffat avtal med facket sedan blir satt i vild strejk av arbetarna utan att kunna försvara sig.

Det är möjligt att man har laglig rätt att sparka folk, jag är inte helt insatt, men misstänker att så inte är fallet. Om någon vet hur regelverket ser ut angående vilda strejker så berätta gärna.

Annonser

2 svar to “Hur ser regelverket ut?”

 1. Mats Dagerlind Says:

  ”Hur ser regelverket ut?” är rubriken för ämnet. Ja, det kan man fråga sig:

  – när LKAB vägrar förhandla om det stora löneutrymme som alla som läst företagets bokslut vet finns utöver det centrala avtalet

  – när LO centralt väljer att inte lyssna på gruvarbetarna för att snabbt kunna sy ihop ett centralt avtal

  – när arbetarna inte har rätt att ta till stridsåtgärder i lokala förhandlingar

  LO:s centrala avtal ska ju bara vara en fingervisning om den lägsta generella lönenivån för landet som helhet. I de lokala förhandlingarna däremot ska det faktiska utrymmet utgöra grunden för lönerna, vilket kan innebära mycket stora löneskillnader från en ort till en annan, från en bransch till en annan och från ett företag till ett annat.

  Lönerna på extremt lönsamma företag som LKAB, Vattenfall, Telia Sonera, Sony Ericsson, Volvo, Hennes & Mauritz osv ska naturligtvis vara väsentligt högre än på företag som går sämre.

  Gruvarbetarna gör nu vad som måste göras för att visa på detta. Det finns heller inget osolidariskt i att kräva rejäla löneökningar. Inget vårdbiträde i Stockholm får en krona mer i lönekuvertet för att gruvarbetarna i Malmberget håller igen.

 2. Adam K Says:

  LKAB har ett fackligt avtal, och är därför inte skyldiga att förhandla något mer. Att VOLVO mm skulle vara skyldiga att ge högre löner är skitsnack. Jag tror knappast att arbetarna skulle vara villig att sedan minska sin lön om företagen går sämre, varför skall de då ha höjd lön när det går bra?

  Man vill både ha kakan och äta den.

  ”Gruvarbetarna gör nu vad som måste göras för att visa på detta. Det finns heller inget osolidariskt i att kräva rejäla löneökningar.”
  Ingen påstår heller det, jag säger att eftersom de går ut i olaglig strejk borde de sparkas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: