Klonskräck


Rädslan för allt nytt tycks aldrig svika, i en artikel i SVD skriver man om kött från klonade djur och naturligtvis finns det människor som är oroliga:

Men alla är inte lika entusiastiska. I mars gick Center for food safety, CFS, uppbackad av den väldiga Consumers Union och kända professorer som Marion Nestle,
i clinch med FDA-rapporten.
Kritiken riktas bland annat mot att FDA inte hittat några studier publicerade i vetenskapliga tidskrifter som ger stöd för påstå­endet att kött och mjölk från kloner eller deras avkomma skulle vara ofarligt att äta. I stället ­litar FDA helt på opub­licerade data från två stora bioteknikföretag, Cyagra Clone och Viagen.

Det här luktar lite bevisa att du inte har massförstörelsevapen. Man kan inte bevisa att något är ofarligt, bara att det är farligt, och så länge man inte lyckats bevisa detta måste man anta att det är ofarligt. Eftersom man inte skriver att det finns bevis för att mat från klonade djur är farlig så måste vi anta att man inte lyckats finns sådana bevis, jag utgår ifrån att sådan forskning (om den fanns) skulle användas som argument emot kött från klonade djur.

Enda nackdelen just nu med klonad mat tycks vara att man inte lyckas speciellt ofta och många djur blir missbildade och sjuka, och det är synd om djuren. Men i takt med att tekniken mognar kommer man att bli bättre och bättre på det, man kommer att kunna klona de friskaste och starkaste djuren, vilket torde resultera i friskare och mer välmående djur.

Annonser

3 svar to “Klonskräck”

 1. GS Says:

  Lite rationalitet verkar vara något som ytterst många människor är väldigt rädda för idag, ja. De flesta tycks i stället tycka bättre om att vara fullständigt livrädda inför allt nytt som de egentligen inte har någon kunskap om, samt att aldrig söka någon kunskap om det heller.

  De flesta argument jag hört angående varför klonad mat skulle vara ”dåligt” befinner sig på en: ”Jag såg i en Hollywoodfilm att genmanipulerade grödor skulle sprida sig och ta över planeten, så det MÅSTE vara sant!” -nivå.

  Jag är stolt över att stå upp och slåss för Rationalismen. Man man blir väldigt trött.

 2. Ehrm Says:

  ”Man kan inte bevisa att något är ofarligt, bara att det är farligt, och så länge man inte lyckats bevisa detta måste man anta att det är ofarligt.”

  Låter som en väldigt bra inställning hörru… Varför måste man det?
  Röntgen gjorde samma antagande om röntgenstrålning, han fick amputera handen, Marie Curie gjorde det om radioaktivitet, dog i cancer…

  Sen bara för att man inte kan bevisa att något är 100% ofarligt betyder inte det att det är bra att exponera halva jordens befolkning med det så pass nära efter att man enns lyckades klona något för första gången.

  Vet inte om du är modig eller dum, men rapporterna om alla missfall borde väl vara tillräckliga för att göra vem som hellst mörkrädd. 🙂

 3. Henrik Sundholm Says:

  Sådan skräck bygger oftast på bristande kunskap i biologi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: