Dagsexkursion i jättesmaskens.


Under lite pseudoläsning av kort notis i DN där en välmenande men vilseledd liten flicka vill förbjuda kläder på hundar (stackars nakenhundar) snubblade jag över följande sällsynt förvirrade bloggpost och återigen befinner i oss i jättesmaskens. Att en tioåring vill förbjuda något bara för att hon inte tycker om det kan jag förstå. Hon är ju ung och förstår inte bättre. Men en vuxen människa?

Retoriken är lika knivskarp som genomtänkt (först misstänkte jag att det hela var ironi, men efteratt ha läst fler inlägg insåg jag att det förmodligen var seriöst menat):

Min uppfattning är att främst överklassen sätter på sina hundar kläder därför stödjer jag uppmaningen att förbjuda sådan utstyrsel.

Eh?
Det är ungefär som att försöka förbjuda palestinasjalar för att det främst är stenkastarvänster som köper dem. Man vill förbjuda något baserat på personliga preferenser.

Den enda anledningen de rika kan klä sina hundar är att de besitter en större mängd pengar som de inte vet vart det ska spenderas.

Ja, för det är ju bara styrelseledamoter som har råd att knalla in på polarn och pyret och köpa barnkläder för 250:-. Det är ungefär lika begåvat som att påstå att bara rika kan lägga femhundra spänn på en hyfsad middag och en öl en gång per kvartal.

Kanske är det bara jag som finner det inte bara underligt & odemokratisk, utan även barnsligt, att vilja förbjuda något endast baserat på att man anser det stå för en livsstil/människogrupp man inte tycker om. Det visar på en vriden världsåskådning och människobild att försöka inskränka deras friheter endast som bestraffning för vilka de är.

Annonser

4 svar to “Dagsexkursion i jättesmaskens.”

 1. Tengil Says:

  Jag tror faktiskt att ett förbud av hundkläder vore ett bra beslut, eftersom jag, precis som den ”vilseledda” flickan, tror att hundarna lider av att bli påtvingade kläder. Ska man skaffa hund, så ska man se till att hunden lever så naturligt som möjligt, inte tvinga på den kläder. Hundar har klarat sig i alla dessa år utan människor, varför skulle den behöva kläder just nu?
  Jag skulle väldigt gärna få lite statistik som stödjer att det mest är ”stenkastarvänster som köper dem.”
  Trevlig dag!

 2. Adam K Says:

  Syftet med uttrycket om stenkastarvänstern och palestinasjalarna var just att illustrera hur dumt det var att vilja förbjuda något pga att det ofta syndes hos en specifik grupp människor.

  ”Hundar har klarat sig i alla dessa år utan människor”
  Nej, hunden har aldrig klarat sig utan människan. Hunden är ett resultat av vargar som drog sig allt mer nära människans bosättningar. Det finns inget naturligt över hunden.
  Frågan är inte varför den skulle behöva kläder, utam om kläder är lika med djurplågeri, jag har också svårt att tro att de skulle lida mer av lite kläder än av ett koppel. Vissa hundar kanske gillar kläderna, varför skall de straffas bara för att en tioåring tycker att något är konstigt.

  Det är inte heller ovanligt att hundägare använder regnkläder till långhåriga raser för att de inte skall bli alltför smutsiga och behöva genomlida timtal av pälsvård som de faktiskt ofta ogillar. Kanske skall detta också förbjudas?
  Skall flytvästar också förbjudas, som faktiskt syftar till att skydda hunden?

 3. Charlotte Says:

  Vissa hundar har inte päls för det svenska klimatet. Om kläder skulle förbjudas skulle de frysa otroligt mycket. När jag ser en liten darrande chihuahua (ursprungligen en Mexikansk hund) på promenad utan kläder i snön tänker jag nästan att det är djurplågeri.

  Så den här diskussionen om att hundkläder ska förbjudas för hundens skulle ger jag ingenting för, den är bara larvig. Det är ok om det kommer från en tonårsflicka, men att vuxna människor inte tänker…

  **Ironi** Ingen klagar för övrigt på att hästar har täcken på sig i hagarna om vintern, det borde väl också förbjudas. Låt dem frysa lite istället! Det är ju ändå bara överklassen som har råd att ha häst **/Ironi**

 4. Dag Ekemar Says:

  Vad denna tioårig flicka uttrycker leder till eftertanke. Djur är djur. Räcker det inte med att glädjas över alla levande väsen, att acceptera dem såsom de har skapats och är? Jag känner vedervilja över alla dessa försök att ”förmänskliga” andra levande varelser. Att sätta kläder på djur som är utrustade päls, att utfodra änder och svanar med för djuren skadliga brödsmulor trots att naturen har överflöd av näring i form av växtdelar och smådjur, att dressera djur till alla möjliga cirkuskonster eller stänga in dem i trånga, kala burar, visar bara hur löjligt och dumt vi beter oss. Det handlar inte om förbund eller inte förbud. Det handlar om en mänsklig mentalitet som måste förändras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: