Med risk för att låta konspiratorisk.


De senaste dagarna har ett antal Europeiska företag svartlistats av den amerikanska finansinspektionen. Nu också Nokia.

Listan baseras på uppgifter i bolagens årsredovisningar för 2006. Nokias försäljning till Iran, Libyen, Sudan och Syrien utgjorde en procent av bolagets totala försäljning, skriver nyhetsbyrån FNB.

Volvo säljer bland annat lastbilsdelar till Iran. Astra Zeneca exporterar läkemedel till en lokal agent på Kuba. Flera företag har protesterat mot att bli svartlistade.

”Ingen ska behöva undra om deras investeringar eller pensionssparande indirekt stödjer en terroristfristad eller ett land som bedriver folkmord. Vår roll är att göra informationen tillgänglig för allmänheten”, sade SEC:s ordförande, Christopher Fox i ett pressmeddelande häromveckan.

Jag kan inte låta bli att dra mig till minnes en kurs jag läste i informationssäkerhet där föreläsaren berättade om hur Svenska företag var för dåliga på att kryptera sin information vilket resulterade i att den Amerikanska underrättelsetjänsten gav information till amerikanska företag. Han berättade om ett specifikt fall där ett land skulle inhandla stridsflygplan (Jag hoppas att jag minns rätt nu), och både Svenska och Amerikanska företag skulle ge en offert. Svenskarna hade inte krypterat sitt tänkta bud och det slutade med att det Amerikanska företagets bud var precis under det Svenska.
Detta är nu hörsägen och kanske inte skall tas på allvar (det är inte ens säkert att jag minns rätt branch osv), men det bör tilläggas att föreläsaren är en av sveriges ledande inom IT säkerhet.

Hur som helst känns det lite som om något liknande (men ändå helt annorlunda) är på gång här, man svartlistar Europeiska företag för att ge amerikanska företag viss fördel på den inhemska marknaden. Jag säger inte att det är så, men den konspiratoriskt lagde kan få för sig att så är fallet.

Annonser

Ett svar to “Med risk för att låta konspiratorisk.”

  1. luxrep Says:

    klart det är så.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: