Ondskans kapitalism tvi..tvi..tvi..


Det är inte sällan, vid läsande av diverse bloggar samt sagda bloggars kommantarer, man möter människor som ilsket ondgör sig över kapitalismen i mer eller mindre nedsättande och skuldgivande ordalag. Man använder ordet kapitalist -er -en etcetc som ett skällsord och påpekar ilsket och med visst mått av självgodhet hur illa det är med kapitalism och hur ondskefulla människor som förespråkar detta faktiskt är.

Jag får ofta för mig att det råder en viss begreppsförvirring ty när man studerar sådana kommentarer kan man lätt få för sig att kapitalismen är en del av en global sionistisk konspiration, att en hemlig judisk grupp sitter och bestämmer allt ifrån prissättningen på oliver till hur mycket en frisör skall tjäna.

I själva verket är det tvärtom. Inte tvärtom på så vis att en nazistisk eller annan socialistisk organisation sätter priserna, utan tvärtom såtillvida att ingen hemlig grupp sätter priserna. Kapitalism handlar egentligen om en liten detalj som egentligen borde vara självklar för alla:

Alla människor skall vara tillåtna att bedriva handel fritt, med vilka de vill utan att staten lägger sig i med handelshinder, prisreglering, produktionsvolymsbestämmelser eller dylikt. Med handel menas då köp och försäljning av produkter och tjänster.

Kapitalismen handlar alltså om var persons frihet att träffa överenskommelser med andra människor. Resultaten av denna enkla grund blir så en självreglerande marknad med ett antal konkurrerande aktörer som ser till att möta efterfrågan och hantera problem som kan dyka upp.

I en planekonomi däremot finns faktiskt en liten grupp, en maktelit, som sitter och skall reglera, justera, påverka, studera, utreda och kontrollera allt. Ofta med, för landet ekonomi, katastrofala följder.

Personligen förstår jag inte varför det är så hemskt fel att människor skall få träffa avtal med andra människor utan statens inblandning, varför handel uppenbarligen inte kan bedrivas om inte staten berättar för försäljaren vad vi behöver, i vilka dimensioner och färger det skall vara samt hur många det skall finnas.

Kapitalismen handlar om var persons frihet att välja över sitt liv och egendom. Äganderätten, en mänsklig rättighet som vänstern funnit gott att ersätta med var persons rätt att vara utbränd när andan faller på.

Annonser

3 svar to “Ondskans kapitalism tvi..tvi..tvi..”

 1. Henrik Sundholm Says:

  Nåja, man blir ju inte utbränd ”när andan faller på”. Det är minsann inte enkelt att arbeta om man har psykiska problem som pockar på, vilket förstås inte alls är ett försvar för sjukledighet titt som tätt. Däremot är det ett försvar för de besvär som dessa problem kan medföra för en människa.

  Varför läsa bloggar av det slaget? Mest slöseri med tid ^^

 2. Adam K Says:

  ”Varför läsa bloggar av det slaget? Mest slöseri med tid ^^”

  Ett fåfängt försök att försöka förstå antar jag…. förstå deras resonemang.

 3. Vanja Says:

  Men…vet inte alla att Judarna (med stort J) samlas i den lokala synagogens källare med jämna mellanrum och badar i sina pengar och utropar ”Yes! Once again we have all the money!” och bestämmer priser på allt från tvåtumsspik till ett paket bregott?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: