Sista chansen nu FN


När nu protesttågen i Burna återupptas ser det ut om om FN får en sista chans att ingripa mot militärjuntans övergrepp. Om man inte gör något nu, trots vädjan från den burmesiska befolkningen kommer FN att helt tappa sin legitimitet (visserligen har man redan gjort det, men detta ger en möjlighet att reparera viss del av skadan.)
Världssamfundet har befolkningens stöd för ett väpnat ingripande:

En annan ledande munk, U Gambira lyckades i förra veckan ringa den USA-finansierade radiostationen Radio Free Asia och sade att han var tvungen att flytta från plats till plats varje natt.

–De försöker mörda mig, sade U Gambira till radiostationens burmesiska service.

–Många har gripits, kastats i fängelse, torterats och sänts till arbetsläger.

U Gambira tror att det bara är en tidsfråga innan också han grips. Men han vill föra ut en sista vädjan till omvärlden: ”Hjälp oss att bli fria från det här grymma systemet”.

Nu måste man helt enkelt ignorera Kinas och Rysslands veto, och gå in med en internationell styrka i landet. Gör man detta utan FN mandat kan man lika gärna avveckla FN, ty då det har spelat ut sin roll. Den enda vettiga handligsplanen torde således vara att återigen försöka få igenom en FN resolution, och om detta inte fungerar gå in i Burma ändå. Kanske skulle det kunna vara läge för EU att göra något annat att genomföra socialistiska regelverk i hopp att skapa en egen totalitär stat (”Yeah… well, we’re gonna go build our own oppressive regime! With blackjack and hookers! In fact, forget the regime!”), för USA:s militär har troligen inte resurser för ytterligare ett ingripande.

Jag noterar dock att FN inte står helt overksamma:

På lördag ska FN:s sändebud Ibrahim Gambari för andra gången resa till Burma för att pressa regimen till demokratiska reformer, sade en västdiplomat och en burmesisk regeringskälla till nyhetsbyrån AFP.

Jag antar att han överlämnar ett försiktigt formulerat brev, med hot om ytterligare ett. FN’s svar på en DDOS attack, man försöker överbelasta nationens post system med försiktigt formulerade brev.
Heja.

Man önskar bara att Burmas befolkning hade haft en konstitutionell rätt att äga vapen, då kunde man själva göra något när omvärlden sviker…. eller en konstitution för den delen.

Annonser

2 svar to “Sista chansen nu FN”

  1. drummeldryg Says:

    Man munkarna får ju inte använda sig av våld ju! Det är enbart på sir lanka som det är okej…

  2. Adam K Says:

    Men det e inte enbart munkar som protesterat…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: