Fredsbevarande, men utan eget försvar?


Visst, en ‘agerande’ politik i all ära, men kanske vore det bra att först se till att ha ett försvar värt namnet när pappa Putin börjar väcka den ryska björnen. Sure, risken för ett ryskt anfall är inte stor, men risken för oroligheter blir allt större, och oroligheter kan sprida sig. Man rustar sedan inte upp försvaret i en handvändning, det tar snarare en tio- tjugo år.
Man borde helt enkelt fundera på att skaffa ett försvar värt namnet innan man börjar springa runt i världen och fredsbevara.

Annonser

2 svar to “Fredsbevarande, men utan eget försvar?”

 1. steelneck Says:

  Ja, vårat gamla ”sega gubben” försvar var logiskt riktigt för en fredssträvande nation eftersom ”försvar” i ordetds mer strikta bemärkelse alltid är legitimt. Fredbevarande insatser ser jag dock inget fel i, det har vi sysslat med sedan femtiotalet. Förr var faktiskt den svenska flaggan ett nästan lika gott skydd för FN-soldaterna som de vita pansarbandvangnarna. Men det nya idag kallas ”fredsframtvingande” och är en helt annan aktivitet.

  Vad beträffar Ryssland tror jag du kan finna följande långa artikel hos Financial Sense Editorial mycket läsvärd The Emerging Russian Giant Plays
  its Cards Strategically
  . Ryssland var på ”dekis” under några år, men idag har de ordning på ekonomin och de begravde aldrig sina kärnvapen och slutade aldrig att vara en vapentillverkare av världklass (även om ordet ”världsklass” känns malplacerat när man talar om vapen).

  //steelneck

 2. Adam K Says:

  Tack för den länken, har inte kommit igenom allt än, det blir efter maten läsning, men det verkar intressant.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: