Indiciefall hör inte hemma i en rättsstat


Jag hade tänkt skriva om detta, ganska uppseendeväckande fall, tidigare. Men nu blir det iaf av. Jag finner det väldigt intressant att hovrätten tycker att det är helt okej att fälla någon enbart baserat på indicier. Man säger rakt ut att den fällande domen är baserad på indiciebevis och skäms inte för sig alls, trots att detta torde bryta mot all form av rättssäkerhet, ty i ett indiciefall har man inte bevisat något bortom allt rimligt tvivel. Man har faktiskt inte bevisat någonting.
Ur rättssäkehetssynpunkt är detta beklämmande, om man väl börjar fälla människor baserat på indicier har man öppnat pandoras box.

Den så kallade hackarens försvar ställer sig också frågande till domen:

– Det förefaller mig helt obegripligt att man kommit fram till en fällande dom över huvud taget. Det fanns inget som helst samband etablerat mellan min klients dator och de datorer som blivit angripna, säger 19-åringens advokat, Thomas Olsson.

Men samtidigt är det inte klargjort att det var just 19-åringens dator som användes vid attackerna. ”Av avgörande betydelse för bedömningen är därför de olika indicier som åklagaren lagt fram samt XX:s egna uppgifter”, skriver hovrätten.

Detta torde betyda att man inte har loggat killens IP, och därmed inte har några bevis alls förutom viss programvara. Det är helt enkelt absurt att fälla honom. Universiteten borde se över sina loggninsrutiner och kanske bränna alla loggar i realtid till DVD, då kan de inte raderas.

För övrigt finner jag följande passag ganska rolig, och kanske avslöjar den att journalister är lika aningslösa som domstolar:

Enligt polisen har 19-åringen utmärkt sig för sina stora kunskaper om datorer. Det avspeglar sig också i domen – ord som används är ”cryptoloopen”, SSH-program, exploitfiler och programmet ”Suckit rootkit”.

Hur som helst, jag har inte läst domen, så det är möjligt att domstolen har mer på fötterna än den ger sken av, men jag hoppas att fallet tas upp av HD, för det här stinker rättsövergrepp.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: