Sluttande plan.


Nu vill man alltså tillåta brottsprovokation även I Sverige, och man kan nog konstatera att vi befinner oss på ett sluttande plan.

Svensk polis har i några uppmärksammade fall använt sig av kriminella och ”polisagenter” för att skaffa fram uppgifter om grova brott.

Enligt polisen har det dock inte handlat om att provocera fram brott, utan om att provocera fram bevis för brott som redan begåtts. För polisen är den betydelseskillnaden mycket viktig.

Detta, som redan är tillåtet, är helt okej. Brottet har redan begåtts, och därför torde det inte vara speciellt kontroversiellt att man provocerar fram bevis. Nu vill man alltså gå längre, och jag vill påstå att rättssäkerheten är i fara.
Man vill, alltså, ge polisen tillåtelse att provocera fram brott som aldrig skulle begåtts annars. Jag kan förstå att man vill det, det skulle ju vara jättebra för lösningsprocenten.
Ställ en polis på plattan och låt honom dela ut gratis droger till förbipasserande, sen är det bara att plocka in dem för ringa narkotikabrott. Detta torde motsvara hur man gör nu, man plockar in kända missbrukare för narkotikabrott enbart för att få upp statistiken.
Mums!

Hela konceptet med brottsprovokation är fel, och det är ett verkligt hot mot rättssäkerheten, man kan helt enkelt inte tillåta att polisen provocerar fram brott.

Därför kan inte svenska poliser agera på samma sätt som sina utländska kolleger. En utländsk polis har heller inte till exempel kunnat agera knarkkurir i Sverige för att på så sätt komma åt en svensk knarkmottagare. Svenska åklagare har då varit tvungna att åtala den tyske polisen för misstänkt narkotikabrott.

Här har vi ett exempel på exakt det jag nyss skrev om, fast i större skala. Det är alltså inte otänkbart med poliser som ger bort droger vi plattan….
Jag drar mig också till minnes hur amerikansk polis skall ha satt dit en svensk affärsman för statuatory rape (om jag inte minns fel), genom att en poliskvinna runt 20 låtsades vara sexton och sedan raggade upp affärsmannen. När de så skulle ha sex tog de honom. Hans brott var alltså att han trodde att kvinnan var under arton.
Härligt med brottsprovokation…. jag gissar att Bodström myser.

Annonser

4 svar to “Sluttande plan.”

 1. Henrik Says:

  Jag kan tänka mig att polisens syfte är att bura in kriminella som det är svårt att få fram bevis mot på annan väg, inte hitta på brott och bura in skötsamma svenssons. Är man orolig kan man låta bli att köpa (ta emot)droger och sätta på minderåriga. Det kanske inte bara är bra för statistiken med färre missbrukare och langare på våra gator. Det kanske är bättre för samhället i stort?

 2. Adam K Says:

  Om det är svårt att få fram bevis på annat vis än att själva skapa brottet kanske man borde se över sitt bevisinsamlande snarare än att låta polisen provocera fram brott.
  Kan man inte fälla någon pga brist på bevis så skall så heller icke ske.
  Brottsprovokation handlar enbart om att sätta dit människor för brott som inte finns, eftersom brotten skapas av polisen. Utan provocerandet hade det således aldrig funnits något brott.

 3. Vanja Says:

  Om polisen nu skapar brott, borde man inte kunna sätta dit polisen för det? Eftersom brottet aldrig hade begåtts utan deras inblandning

 4. Adam K Says:

  I nuläget ja, men inte om man har lagstiftning i ryggen som tillåter detta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: