Bra med klonkött, iaf lika bra som annat kött.


Läser i SVD att EU öppnar för klonat kött, och kan endast applådera detta då det, som man också kriver i artikeln, inte finns några belägg för att kött från klonade djur skulle vara farligt.
Det hela är faktiskt gabnska enkelt.
Om ett djur, kalla detta A, har en specifik genuppsättning sådan att dess kött är ofarligt att äta så måste också andra djur med exakt samma genuppsättning vara ofarliga givet att dessa fötts upp på samma vis som djur A.

Livsmedelsverket fastslår också att kött fån klonade djur torde vara ofarligt:

När det gäller säkerheten har vi ingen anledning att ifrågasätta EFSA:s uppfattning. Det finns inga data eller teorier som stöder att det skulle vara farligt att äta kött eller mjölk från klonade djur, säger Lars Plym-Forshell på Livsmedelsverket.

Men allas vår jordbruksminister vet uppenbarligen bäst:

Med den kunskap vi har i dag och den etik som svenska folket har säger vi nej, säger Eskil Erlandsson till Rapport.

Pratar han då om den kunskap som säger att det är ofarligt?

Enligt artikeln skall också problem finnas med tekniken:

Men alla är inte lika entusiastiska. I mars gick amerikanska Center for food safety, CFS, uppbackad av Consumers Union och kända forskare, i clinch med en expertrapport som gjorts på uppdrag av FDA.

Kritikerna påpekade att det vetenskapliga underlaget till stor del bestod av opub­licerade data från två stora bioteknikföretag, Cyagra Clone och Viagen.

Men även dessa bolagsstudier reser frågetecken. En Cyagra-studie visade att 3 374 klonade embryon bara resulterade i 317 levande födda kalvar. Av de levande födda hade 37 procent indikationen LOS, Large offspring syndrome, som innebär för snabb tillväxt och kan leda till en rad medicinska problem inklusive plötslig död och svåra förlossningsskador på modern. Dessutom hade 19 procent fel på lungorna och 21 procent förkortade hälsenor.

En svårighet som forskarna brottas med är att kroppens inre klocka ofta sätts ur spel vid kloning med så kallad kärnöverföring. Det kan leda till för snabb tillväxt, försenad pubertet, men också till snabb utslagning av celler och plötslig död. En typ av sådan missbildning, fosterödem, drabbar exempelvis 42 procent av alla kloner mot ett fall på 7 500 vid normalfödslar.

Dock skall man notera att inget av dessa problem hotar människors hälsa, och man skall också vara medveten om att dessa problem troligen gör att det inte är värt att klona innan man förbättrat tekniken så lönsam kloning blir möjligt. Ett förbud skulle endast sätta stopp för den förfining som krävs för att göra tekniken gångbar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: