Köttprotektionism


Som bekant har EU i sann protektionistisk anda lyckats trycka igenom ett importstopp för Brasiliansk kött med motiveringen att Brasiliens kontroll inte är tillräcklig. Detta i sin tur leder till höja priser, och man behöver inte vara speciellt konspiratoriskt lagd för att inse att detta endast handlar om en form av skydd för europeiska bönder som inte klarar konkurrensen.

Vad är det för djävla fel på våra (ja,alla länders antagligen) EU parlamentariker? Man ofta om att sänka fattigdomen i världen, och man vet att bidrag inte fungerar. Samtidigt vet man att frihandel faktiskt kan öka välståndet samt att EU’s jordbrukspolitik är starkt ansvarig för att Afrika inte lyckas ta sig ur sin fattigdom. Johan Norberg har också konstaterat att denna protektionism inte heller gynnar oss Européer föga förvånande kanske då priserna stiger, utan endast särintressen.

Här är public choice-teorier mer användbara i sin beskrivning av hur smala särintressen och påtryckargrupper kan ta politiken som gisslan till förfång för både rika och fattiga. Det handlar till exempel om det jordbruksindustriella komplex som styr över våra resurser till egna heliga kor. Om vi någon gång får bukt med den traditionella protektionismen kan vi räkna med att de tvingar fram benhårda försiktighetsprinciper, restriktioner mot genteknik och krav på sociala klausuler i handelsavtal för att fortsatt hålla u-länderna utanför.

Huruvida EUs centralisering också föder korruption och såtillvida underlättar för särintressen att få igenom galenskaper kan diskuteras, men det sägs ofta att stora centraliserade regeringar lätt föder korruption. Jag överlåter till andra att belägga detta, men tar upp det då det kan vara av intresse.

Åter till ämnet.
Det tycks som vissa menar, precis som Norberg skrev, att köttstoppet är resultatet av lobbying från just en påtryckningsgrupp:

På Slakthusområdet intill Globen i Stockholm verkar alla rörande överens: det är irländska bönder som lobbat fram ett stopp för import av billigt, brasilianskt kött.

LRF tror dock inte på detta. Kanske för att man själva är en intresseorganisation:

Och teorierna om bondelobbying tror man inte på. LRF anser det bevisat att brasilianska myndigheter tummat på kvaliteten.

– Vi vet från den rapport som EU-kommissionen kom med i mars att det finns allvarliga brister i den brasilianska livsmedelskontrollen. Den typen av brister skulle aldrig godkännas i EU, säger Göran Olsson, chef för LRF:s kontor i Bryssel.

Säga vad man vill om det hela… men det är åt helvete.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: