Intressant förslag angående sjukersättningen


Då det nuvarande sjukersättningssystemet inte uppmuntrar till försök att åter börja arbeta måste undertecknad tillstå att det nya förslaget från Cristina Husmark Pehrsson är intressant.
Då man enligt detta skall kunna jobba utan att förlora sin ersättning kan den som vill tillbaka till arbetsmarknaden göra ett allvarligt försök utan att riskera något. Detta måste ses som positivt, då man ofta fått göra hur människor inte vågat försöka av rädsla att förlora den inkomst de har.
Detta kan faktiskt vara ett bra verktyg för att få människor tillbaka till arbetslivet.

Riktigt positivt med förslaget är också att man minskar bördan på arbetsgivarna:

Om arbetsinkomsten uppgår till mer än fribeloppet ska sjukersättningen minskas med hälften av den del av arbetsinkomsten som överstiger fribeloppet. En person med hel sjukersättning på 100.000 kronor och arbetsinkomst på 100.000 kronor kommer därmed att få behålla 70.500 kronor av sin sjukersättning. Sjukersättningen och arbetsinkomsten ska dock aldrig sammanlagt kunna uppgå till mer än åtta prisbasbelopp, eller 328.000 kronor, om året. Tanken är att alla som omfattas av möjligheten att arbeta och har en samlad inkomst lägre än åtta prisbasbelopp ska få behålla minst 30 procent av en inkomstökning efter skatt.

Rent spontant uppfattar jag detta som ett bra försök att komma tillrätta med långtidssjukskrivningar, och om detta visar sig framgångsrikt kanske vi får se liknande förslag inom andra områden:

Det innebär att den som prövar att arbeta eller arbetar mer än tidigare får behålla 25 procent av sin sjukersättning under ett år. Regeringen kommer att återkomma med ytterligare förslag när det gäller ungdomar med aktivitetsersättning.

Ett intressant förslag, som sagt. Speciellt då det riktas mot att få bort folk från bidragsberoende.

Annonser

2 svar to “Intressant förslag angående sjukersättningen”

 1. anna Says:

  Varför skulle detta vara ett verkningsfullt resultat?

  Det tyder snarare på att Husmark är dåligt insatt i hur systemet fungerar. Bristfällig adekvat info både från försäkringskassans högsta ledning och förtidspensionärerna. Vad jag förstått så har försäkringskassan systematiskt dragit bort hela ersättningen för den individ som provat på att arbetstränat och detta under endast 10 dagar.

  Varken den info individen fått eller det som stått/ står i både prospekt och det igentliga regelverket vad gäller försäkringskassan har inte fungerat på mycket länge. Försäkringskassan har tillämpat sina alldeles egna metoder, med ett tydligt konkret mål i sikte, försäkringskassan har således varit satta under mycket hård press av regeringen. Halverade sjuktal ska uppnås senast 2008. Vare sig människor blivit rehabade eller friska.

  Det regeringen i första hand bör koncentrera sig på att återställa är rättssäkerheten. Regelverk, arbetssätt måste överrensstämma med den praxis som de facto utövas i verkligheten för att bli trovärdiga.

  Vad gäller rättssäkerheten har regeringen mycket att arbeta och ställa till rätta.

  Regeringen har tidigare framhålit ytterligare totalt verkningslösa förslag för att få förtidspensionärer ut i arbete. De har skapat sk. nystarts och nyfriskjobb. Men inte säkrat övergången till arbetsförmedlingen.
  Resultatet har därför blivit att människor utförsäkrats från försäkringskassan, men blivit nekade att få skriva in sig på arbetsförmedlingen, då arbetsförmedlingen ansett att de är för sjuka för att stå till arbetsmarknadens förfogande.
  Människor har därför tvingats söka sig till socialkontoret. Innan de är berättigade hjälp därifrån tvingas de som är sjuka att sälja av hus och hem för att bli berättigade socialhjälp.

  Vad är det för regering vi har?!
  Röj bort alla hinder för rättsosäkerheten! (Den listan är lång!)
  Innan dess saknar alla förslag verkning!

 2. Adam K Says:

  Termen rättssäkerhet i detta fall förvirrar mig en aning, då rättssäkerhet för mig handlar om bevisföring i domstol, oskyldig tills motsatsen bevisats etc.
  Men för debattens skull kan vi använda din term av rättssäkethet utan att därmed anamma den.

  ”Vad jag förstått så har försäkringskassan systematiskt dragit bort hela ersättningen för den individ som provat på att arbetstränat och detta under endast 10 dagar.”

  Och detta borde man således komma ifrån nu, då man skall få behålla sin ersättning.

  ”Försäkringskassan har tillämpat sina alldeles egna metoder, med ett tydligt konkret mål i sikte, försäkringskassan har således varit satta under mycket hård press av regeringen.”

  Förklara gärna varför konkreta, dvs mätbara mål är dåligt, jag lyckas inte riktigt följa detta resonemang.

  ”Regeringen har tidigare framhålit ytterligare totalt verkningslösa förslag för att få förtidspensionärer ut i arbete. De har skapat sk. nystarts och nyfriskjobb. Men inte säkrat övergången till arbetsförmedlingen.
  Resultatet har därför blivit att människor utförsäkrats från försäkringskassan, men blivit nekade att få skriva in sig på arbetsförmedlingen, då arbetsförmedlingen ansett att de är för sjuka för att stå till arbetsmarknadens förfogande.”

  Återigen, om ett sådant problem har funnits torde detta nu vara ur världen (givet att förslaget går igenom), då man skall få arbeta utan att bli av med sjukpenningen.

  ”Vad är det för regering vi har?!”

  Den frågan ställer även jag mig allt för ofta. Fast troligen på helt andra grunder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: