Vari ligger sann mänsklig storhet?


Det beror, naturligtvis, på vem du frågar. För egen del vill jag påstå att det ligger i det ‘gudomliga’ (i brist på bättre ord) hos människan. Vår skaparkraft, vår förmåga att omdana världen så att den passar våra syften.
Att se en stad, se den kraft och förmåga som skapat detta, är att insupa människans storhet. Se hur vi format ett hårt och kallt landskap till en plats för våra behov, en plats av människan. Vi har omdefinierat själva landskapet, tvingat naturen till vår form, att anta den skepnad som passar oss. Detta är inte bara en stor bedrift, det är också grundläggande för mänsklighetens utveckling. Det var med våra första kliv av omdanande av naturen som vi påbörjade vår tekniska och intelektuella utveckling.
När vi övergav nomadlivet, jakt och samlande, genom att tämja marken, skapa betesmark av skog och domesticera djur som den utveckling som lett till dagens välstånd tog sin start.

Visst kan man invända, säga att vi inte borde förändra naturen, påstå att det är fel. Men är det verkligen det? I naturen ser vi dagligen hur andra livsformer föröker göra just detta, om än inte med samma effektivitet som människan. Bävrar dämmer upp åar och floder. Termiter skapar stora, och väldigt imponerande, ‘stackar’. Korallrev är, egentligen, inget annat än resultatet av djurs aktiviteter, en form av koloni skapad inte av naturen själv, utan av organismer för sin egen överlevnad. Skulle människans omformande av naturen, för sin egen överlevnads skull, vara mer fel?

Visst borde man, istället för att hylla hjälplöshet, oförmåga och handfallenhet, hylla det vackraste hos människan. Entrepenörskapet, skapandekraften, viljan och förmågan. Det är dessa egenskaper som lyft oss från stenålderns mörker till dagens välstånd och välmåga.

Annonser

2 svar to “Vari ligger sann mänsklig storhet?”

 1. Drummeldryg Says:

  ??????
  WTF!!
  ??????
  Har du gått och blivit religiös??!! Människan, den stora skapelsen? Hennes Storhet???? Va fan?! Bla bla blä!
  Vad har du läst precis?

 2. Adam K Says:

  Sånt här måste man skriva högtravande… det blir inte riktigt samma grej annars ju.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: