Matchanalys Sverige – Slovenien


I går spelade Sverige sin första träningslandskamp inför EM mot ett, på pappret, svagt Slovenien, och visst mötte man förväntningarna och vann med 1-0. Men vad gav matchen för besked?

Det hela började aningen darrigt, Slovenien såg tidvis mycket starkare ut än Sverige den första kvarten, och ska vi ha någon chans i EM måste man sätta matchinledningen, köra hundra procent direkt. Dock kan man förstå den svaga inledningen, Linderoth som så ofta driver på hade inte spelat en match på bra länge, och Daniel Andersson är van vid allsvenskt tempo snarare än internationellt.

Svenskarna spelade så sakteliga upp sig, och det var kantspringarna som visade vägen. ‘Chippen’ trollade, tråcklade, och trillade boll bättre än på bra länge, och Sebastian Larsson visade återigen framfötterna på sin kant. Det var på kanterna vi kom runt och hotade, men visst saknade man lite bollar genom mitten. Vi är vana med spelskicklige Svensson på mitten som kan kombinera med ytterar och slå precisa passar till anfallet. Detta saknades i gårdagens match.

När så Tobias Linderoth forcerade in 1-0 kunde Sverige dra en lättnadens suck, och det kändes som lite nervositet släppte. Man spelade upp sig en aning, men anfallet skapade för lite.

I halvtid genomfördes ett antal förplanerade byten, Kennedy/Allbäck gav plats för Elmander/Larsson, och Linderoth gick av för för Anders Svensson. Andra halvleks inledning blev den bästa perioden i matchen, och 2-0 var inte långt borta, och visst hade det varit roligt om Larsson hade fått sätta något av sina lägen?
Tempot svek dock snart igen, och det var Slovenien som jagade kvittering sista 20 minuterna. Sverige kändes då ganska slött och nöjda med 1-0, vilket också (som bekant) blev slutresultatet.

Vilka besked fick fick från matchen?
Positivt är att:
* Vi kan vinna utan att spela speciellt bra.
* Vi behöver inte oroa oss för kanterna. Chippen ser ut att vara i kanonform, och Sebastian Larsson kan fylla Freddies skor om detta skulle behövas.
* Henke håller fortfarande, och om han inte klarar en hel match så är han en otroligt kompetent inhoppare. Skulle Zlatan inte kunna spela lär Larsson/Elmander kunna hota de flesta backlinjerna i EM.
* Mellberg. Han var faktiskt riktigt riktigt bra.
* Sebastian Larssons hörnor. Äntligen en bra hörnläggare.

Mindre positivt:
* Tempot. Vilket dock kan förklaras av att det var en träningsmatch, och första matchen på ett tag för många. Man ville troligen inte heller dra på sig onödiga skador, så lite försiktiga var nog Svenskarna.
* För mycket felpass. Man kan inte slå bort så mycket enkla bollar, speciellt inte i så lågt tempo.
* Linderoth. Visst gjorde han mål, men han saknar matchtempo, och kommer inte att klara 90 minuter. Värt att notera är dock att Anders Svensson tidigare visat att han klarar av den defensiva mittfältsrollen med bravur.
* Defensiven. Trots Mellberg kändes det darrigt vid ett antal tillfällen, och visst borde Slovenien haft straff när Daniel Andersson tog ner bollen med armen.

På söndag är det återigen upp till bevis, och det skall bli intressant att se hur Sverige klarar bättre motstånd mot Ukraina vilka blev överkörda av Holland med 3-0 i lördags. Ett Holland som var riktigt bra, och imponerade stort på mig.
Om Sverige inte kan producera bättre mot Ukraina, och i EM, känns avancemang från gruppen långt borta.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: