Matchanalys, Sverige-Ukraina


Sverige – Ukraina var, som bekant, ett riktigt bottennapp. Personligen såg jag bara matchen med ett öga, men skall ändå försöka skriva något om spektaklet. Många hade nog förväntat sig ett taggat Sverige, ett Sverige som ville vinna.

Så blev det inte, och visst kan man säga att en träningsmatch är betydelselös. Men det är en sanning med modifikation. En vinst hade gett ro i laget, och en del trygghet, något som är nog så viktigt. Vidare skall man tänka på att träningsmatcher numera är viktiga för ett lags fifa ranking, något som i sin tur avgör seedning. Så helt betydelselös är en träninsmatch inte.

Isället för Svenskt skönspel, vinnarskallar och glada miner fick vi se ett anfallsspel som under de första 45 minuterna tidvis höll riktigt hög klass, ett okej försvarsspel av backlinjen, men ett horribelt försvarsspel högre upp i plan.
I modern fotboll gäller det att kunna bryta motståndarens anfall tidigt (något Sverige varit bra på när de varit som bäst) för att sedan kontra snabbt mot en motståndare som är i full färd med att flytta fram laget. Det är då man skapar de riktigt vassa målchanserna.
Detta såg man inte alls under gårdagens match, trots att Sverige vill börja försvara tidigt. Samtidigt tappade Linderoth upprepade gånger ytan framför backlinjen. Den yta han faktiskt är på plan för att täcka.
Personligen är jag grymt förtjust i Linderoth, men om han inte klarar av att täcka den ytan, som han annars haft stenkoll på, skall han inte vara på planen. Han är helt enkelt inte uppe i ordinarie form än.

Visst hade Sverige lite otur också. Zlatan kunde ha gjort mål, Henke var inte heller långt borta, och hade vi gjort första så hade nog matchen sett annorlunda ut. Men tyvärr var nog Ukrainas B-lag det bättre laget denna söndag, och det ser inte speciellt lovande ut inför EM.

Vi måste klara av att bryta motståndarnas anfall redan i uppspelsfasen, och inte slarva bort bollen när vi gör det. Linderoth bör få ge plats åt SVensson i balansrollen, och landslagsledningen får nog ta ett rejält snack med Källström om hans roll i det defensiva spelet för vi kan inte ha det som det såg ut i går.

För övrigt kan man undra om Shaaban inte gjorde en liiiten tavla vid målet.

Det enda positiva jag tar med mig från matchen var Henkes och Zlatans samspel, tillsammans med Mellbergs insats, som var precis så stabil som en mittback skall vara.

Snart börjar iaf Em, så rulla in en boll….

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: