Nymoralism utlöser depressioner?


I dag kan man läsa om hur hemskt det är för unga tjejer att ha sex, då sex påstås utlösa depressioner hos unga kvinnor.

Forskare vid University of North Carolina, som studerat 14.000 tonåringar mellan 14 och 17 år, menar att skuldkänslor, låg självaktning och depressioner kan kopplas samman med sexuell aktivitet hos tonårstjejer i betydligt högre grad än andra omständigheter, exempelvis familjeförhållanden.

På något vis tycks det mig som om detta, än mer, försöker cementera fördomen att det är ok för unga killar att ha sex, men inte för unga tjejer:

Samma studie visade även att sexuella aktiviteter inte påverkade killarnas psykiska välmående.

Jag misstänker att det knappast är sexet i sig som utlöser detta, utan snarare den moralkonservativa syn som finns på unga kvinnors sexualitet. En syn som menar att det är fult och fel för unga kvinnor att vara sexuellt aktiva, som ställer nymoraliska krav på tjejer och brännmärker de som är sexuellt aktiva som slampor.

Studien är utförd i USA, med en väldigt kristet konservativ sexualsyn, vilken gör mycket för att undertrycka individens rättighet att uttrycka sig sexuellt. Det vore intressant att se reultaten av en liknande studie i ett land där sex i mindre utsträckning ses som något negativt.

Det vore trevligt om unga kvinnor fick ha sin sexualitet i fred, och slapp det stigma som ofta kommer med sexuell aktivitet. Om de bara fick knulla, på sina villkor snarare än på samhällets rådande moraliska norm, och må bra.

Läs mer om nymoralism hos Blogge. nsfw… ibland. Vilket naturligtvis gör att man hela arbetsdagen sitter och längar hem. Eller så spelar man rysk roulette och går dit ändå…. Blogge är som en låda choklad, man vet aldrig vad man får.

Annonser

Ett svar to “Nymoralism utlöser depressioner?”

  1. projO’s blog » Blog Archive » Kvinnlig sexualitet Says:

    […] för övrig gärna om fler som är på sexliberalt humör idag: Rick Falkvinge, Equiliberal, Blogge […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: