Galenskap i brännpunkt


dagens brännpunkt i SVD kan vi läsa ett minst sagt oroväckande debattinlägg. Det sista vi behöver är väl mer religion i världen, med tanke på religionernas nuvarande track record.

Det är som sagt en bekymrande text som möter läsaren:

För att upprätthålla de nya lagarna krävs globala maktstrukturer som får ersätta dem som USA med Världsbanken och Internationella valutafonden skapade efter andra världskriget för att behålla världsherraväldet.

Även nu utkämpas många krig i världen i kampen om viktiga resurser.

Här har inte minst de kristna, men även andra religiöst troende, en mycket viktig roll att spela för att skapa fred. Här finns miljarder troende som utifrån sin religiösa övertygelse skulle kunna kämpa för en omfattande nedrustning.

Vi behöver alltså Globala maktstruktuer och glabala lagar *trumvirvel* som styras av religionerna? Redan här luktar det katastrof. Idén med globala lagar är lika illa som det låter, då detta i längden lär ta bort alla positiva aspekter som finns med frihandel och fri rörlighet ty det rådar föga tvivel om att skrupelfria och makthungriga lagstiftare kommer att försöka få igenom globala regleringar som främjar protektionism och/eller gör globaliseringen meningslös.

Hur tänker sedan människan när han påstår att religionerna skall vara med och skapa fred? Det är ju för i helvete religioner som är grunden för de flesta konflikter, och det är endast i de länder som är hyfsat sekulära som religionssamfunden sköter sig (när de inte hetsar mot homosexuella eller andra de inte gillar).

I mitten av november uppmärksammar Sveriges kyrkor klimathotet och freds­frågan. I slutet av november 2008 har ärkebiskop Anders Wejryd inbjudit till ett interreligiöst toppmöte i Uppsala för att diskutera frågor som gäller ”Jordens och själens överlevnad”, som ett av seminarierna heter.

No offence, men kyrkan har väl, vid det här laget, diskvalificerat sig själva vad vetenskapliga frågor anbelangar. Man tror ju för fan på sagor. Dess vetenskapliga okunskap visar sig naturligtvis direkt, då man utan att kritiskt ifrågasätta sväljer ‘klimathotet’ med hull och hår.

Det är egentligen bara i den västerländska kapitalismens ideologi, som nu breder ut sig över världen, som man betonar individualism, kortsiktighet och privata intressen.

Vid det här laget låter det mest som en vänsterpartists yranden. Jag undrar vad som är så hemskt med frivilliga ekonomiska transaktioner mellan parter som båda anser sig tjäna på dessa.

Eskil spinner vidare och lyckas skapa någon form av Socialistisk religionssmörja, alltså en sammansmältning av de två saker i människans historia som ansvarat för mest lidande. Kanske är det inte underligt att jag känner ett visst mått av illamående då jag läser texten.

Annonser

5 svar to “Galenskap i brännpunkt”

 1. Magnus Says:

  Och i nästa val ser vi helt plötsligt hur Kristsocialistiska partiet ställer upp på en reformagenda där kyrkan och staten i folkets namn inleder en nya era av kommandoekonomi. Motbjudande.

 2. Eskil Jonsson Says:

  Tyvärr har du missuppfattat en hel särskilt det första stycket. Jag återger endast vad det är som händer på global nivå. Det är snarare tron på globala lagar som jag är kritisk till.

  Du är också kritisk till att det är bland religionerna som konflikterna finns. Ja det menar jag också och därför är min kritik riktad till religiösa företrädare som istället måste vittna om fred och rättvisa. Det är inte minst politiska maktfigurer som utnyttjar religionen för sina syften.

 3. Adam K Says:

  Hej, kul att du ville svara på mitt inpass.

  Trevligt (för en gångs skull) att inse att jag missuppfattat något. Menar du alltså att man istället för globala lagar skall använda religionen för att sprida en global moraluppfattning vilken kan ersätta dessa lagar?

  ”Ja det menar jag också och därför är min kritik riktad till religiösa företrädare som istället måste vittna om fred och rättvisa. Det är inte minst politiska maktfigurer som utnyttjar religionen för sina syften.”

  Detta kan jag förstå, men finns inte risken att man, om man vill ge religionerna en större roll, också ger dem större politiskt inflytande och därmed ökar risken för maktmissbruk?
  Religion har ju alltid missbrukats som maktverktyg just för att de i grunden är utformade som ett sådant. Om en religions överhuvud skall anses vara ‘guds röst på jorden’ lär ju detta ofrånkomligen missbrukas helt enkelt för att gud inte säger så mycket, så det är bara att hitta på.

 4. Gunnar Says:

  Du måste väl ändå hålla med om att den kapitalism som drev fram kolonialismen medförde vidriga brott mot mänskligheten? Var kommer Fristaten Kongo och alla miljoner dödsoffer in i din världsbild? Var finns nyliberalismen och alla mord i Latinamerika? Någon måtta får det vara på historielösheten!

  Och nej, jag är inte kommunist. Eller religiös.

 5. Adam K Says:

  ”Du måste väl ändå hålla med om att den kapitalism som drev fram kolonialismen medförde vidriga brott mot mänskligheten? ”

  Nu var det väl ändå inte kapitalismen som drev fram kolonialismen, givet att du inte tar dig stora friheter att omdefiniera begreppet.

  ”Var finns nyliberalismen och alla mord i Latinamerika?”
  Jag misstänker att du främst tänker på Pinochet, som anammade en fri marknad i kombination med statligt förtryck. Well, en fri marknad gör inte liberalism.

  ”Någon måtta får det vara på historielösheten!”
  Nu har du tyvärr tappat bort mig, även om vi (för debattens skull) antar att du har rätt, så har fortfarande socialismen & religionen orsakat mest lidande under människans historia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: