Konsensus schmonschensus


Lars Bern skriver ett uppfriskande inlägg i klimatdebatten i dagens brännpunkt, där han utmanar den, av politikerna uppmuntrade uppfattningen, att människans koldioxidutsläpp driver ett varmare klimat.

Det är ett läsvärt inlägg i klimatdebatten som Bern författat där han motsäger den ‘rådande’ uppfattningen om människans klimatpåverkan. Om IPCC’s modeller skriver han bla följande:

Man skulle aldrig komma på idén att försöka beräkna utvecklingen under flera decennier, som IPCC:s klimatforskare tror sig kunna göra. Tillvägagångssättet är närmast att betrakta som pseudovetenskap.

Den andra svagheten hos hypotesen är att man saknar metoder för rekonstruktion av de historiska temperaturdata från atmosfärens övre luftskikt som man skulle behöva i modellarbetet. Man har temperaturdata från iskärnor i glaciärer och årsringar från fossiliserade träd med mera, vilket endast säger något om tidigare temperaturer vid markytan.

Med väderballonger och satelliter har studier gjorts av den nuvarande temperaturen högre upp i atmosfären. Dessa uppmätta data avviker kraftigt från IPCC:s modellberäkningar.

Den normala vetenskapliga slutsatsen vid så påtagliga skillnader mellan hypotes och empiri är att man förkastar sin gamla ­hypotes och prövar en ny.

Han förklarar också vägran att ta till sig det faktum att klimarmodellerna inte verkar stämma överhuvudtaget:

Problemet är att byråkraterna som driver IPCC och en rad politiska och religiösa ledare (senast ärkebiskop Anders Wejryd i DN 9/11) har investerat sin prestige i tron på växthushypotesen.

Domedagsprofeten Al Gore har dragit mycket långtgående växlar på den. För det har han tilldelats Nobels fredspris, trots att han har överbevisats i British High Court med bedrägliga felaktigheter.

Politikernas vetenskapliga rådgivare har målat in sig i ett hörn och vågar inte längre avslöja sanningen. Istället försvaras växthushypotesen till varje pris, stundtals med direkt manipulerande av data.

Vilket är ungefär vad vi ‘klimatförnekare’ länge menat.

Det är uppfriskande med nya synpunkter i den offentliga debatten, och när tungviktare som Bern ansluter sig till de som ifrågasätter undrar jag om inte opinionen kan vara på väg att svänga. Jag hoppas att så är fallet.

Vill du veta mer? Besök gärna Moderna Myter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: