Staten bör hålla sig utanför


Idén att staten skall gå in och rädda Saab och Volvo har i dagarna fått allt större fäste bland gammelmedia. Det pratas om det i morgonsofforna, på nyheterna och i dagspressen. Vänstern ser en chans att flytta fram sina positioner, företagen ser en enkel räddning från sina dåliga beslut (vem skulle inte bli glad om staten går in och räddad en varje gång man gör bort sig), medan majoriteten av de mer liberalt lagda känner igen en dålig idé när de ser en.

Det finns ett antal problem med att staten skall gå in och rädda företag. Till att börja med ger det underliga incitament till företagen som kan misskötas å det grövsta för att sedan räddas med skattepengar. Vidare ger man inga förbättringsincitament, varför skall företagen förbättra sig, bli mer konkurrenskraftiga, och söka nya lösningar när man ändå kan rulla på i samma spår och staten räddar dagen.
Vidare står detta i vägen för den kreativa förstörelse som är central i en fri marknad, vilken också är en av anledningarna till att konkurrens är bra. Även från vänsterdebattörer hörs invändningar.

Det vore bäst om staten lät marknaden vara ifred, och frågan är om inte fler krispaket kan sätta staten å en dålig sits.

Nu blev detta inlägg lite kortare än jag hade tänkt på grund av mycket att göra, men det får duga ändå.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: