Vad är det som står inför rätta?


Idag, måndag, påbörjas så den (något omskrivna) Pirate Bay rättegången på Fleminggatan i Stockholm. Då jag har nöjet att arbeta ett stensläpp från platsen kan jag indirekt följa spektaklet. Men vad handlar det hela egentligen om, är det så enkelt som man vill få det att låta: Att kreatörerna måste få betalt?

Själva fildelningsfrågan är, egentligen, en skitsak. Det finns en känsla av att detta kommit att handla om något helt annat, det är inte ett gäng fildelare som står inför rätta här, det är större än så. Falkvinge är, föga förvånande, inne på det, men jag vill påstå att det är ännu större. Delvis handlar det om hur det hela skötts rent rättsligt, hela åtalet ter sig som en stor rättsskandal; allt ifrån tillslaget till EUropaparlamentets betänkande som rört upp visst damm. Till viss del står även den moderna rättsstaten inför rätta.

Kanske mest allvarligt är att man här angriper internets frihet på ännu en front, vikten av ett fritt internet får inte underskattas, då detta är en murbräcka för individuell frihet vårt kraftigaste vapen mot tyranner.

Det finns så mycket mer att säga om detta, vilket jag kanske också gör. Följ rättegången live hos Falkvinge.

Uppdaterat: Eftermiddagens förhandlingar kan följas hos Christian Engström

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: