Tvång eller frivillighet?


Man kan hos SVD läsa om avskaffandet av värnplikten, samt reaktioner på detta. Uppenbarligen vill många ha kvar värnplikten. Tanken är att man istället för värnplikten skall ersätta denna med en frivillig soldatutbildning, något undertecknad endast kan se positivt på. Det hela är egentligen ganska okomplicerat. Tvång eller frivillighet. Som liberal är frågan enkel; frivillighet framför allt. Det tycks tyvärr inte vara den gängse uppfattningen bland ‘svenska folket’:

Men hela 63 procent av svenska folket vill behålla värnplikten, visar Sifos mätning som genomfördes den 10–16 mars på uppdrag av SvD. 1000 personer tillfrågades. Endast 28 procent av svenskarna vill ersätta de värnpliktiga med anställda och kontrakterade soldater. Inget politiskt parti har klart stöd bland sina väljare för att ersätta plikten.

Detta är, faktiskt, ganska intressant. Jag misstänker att det varit annat ljud i skällan om det varit lag på att alla Svenska 18-åringar måste mönstra på för att jobba 12 månader för vägverket med undermålig lön, usla arbetsvillkor och dåliga timmar.

Det här borde egentligen vara en ickefråga, har staten rätt att beordra tvångsarbete eller ej? Alla med en relativt fungerande moralisk kompass svarar nej. Försvararen av värnpliktssystemet kanske då säger: ”Men tänk om ryssen kommer!” Jo, tänk om. Jag är för ett starkt försvar, men det måste bygga på frivillighet (vilket faktiskt inte bör vara något problem), och om ingen är villig att försvara landet kanske vi skall fundera på huruvida Sveriges existens som stat är berättigad eller ej.

Annonser

6 svar to “Tvång eller frivillighet?”

 1. Johannes Smidelöv Says:

  Snubblade över din blogg genom SvD, och känner att jag vill ta upp min åsikt.

  Jag har funderat över det med värnplikt tidigare, och trots att jag anser mig vara liberal kommer jag fram till att värnplikt vore mer gynnsamt än en yrkesarmé. Detta i synvinkeln om värnplikten som allmänbildning snarare än tvångsrekrytering. Jag tror att genom att gå igenom en utbildning som handlar om hur man hanterar vapen, följderna av dem och utsätter en för relativt vardagslivet extrema prövningar blir många mindre benägna till extrema handlingar senare i det civila. Alltså, paradoxalt nog, kan en utbildning i våldsutövning minska våldsbenägenheten.

  För, i det ljuset, så har varje individ rätt till utbildning och lumpen blir ett extra ”skolår”.

  Erh, just det: Första politiska posten i eget namn detta (grattis!) – funderade på att använda nätnamn men ansåg att jag genom ett sådant skulle ge intrycket att skämmas för mina åsikter, något jag varken vill eller tänker göra.

 2. Adam K Says:

  Jag kan hålla med om att värnplikten naturligtvis kan vara nyttig, ge goda kunnskaper om vapenhantering, etc. Men tyvärr kvarstår det faktum att staten utövar ett tvång via sitt våldsmonopol. Detta gör, i mina ögon, värnplikten till moraliskt förkastlig

 3. Malin (vpl officer/Finland) Says:

  Allmän värnplikt ska ses som en unik personlighetsutvecklande utbildning (inte jobb) vilket samhället, näringslivet såval som individen drar stor nytta av framöver. Ett års värnplikt ger mer än ett år på ett flumuniversitet i form av kunskaper och färdigheter. Jag tror nog att alla som genomfört vpl absolut inte vill ha den ogjord utan ser den som den bästa tiden in deras liv – faktist.

  Vi tvingar ju våra barn till skolan och att betala skatt eftersom det är lag på det. Ska även detta göras frivilligt? FM kommer bara att lyckats locka in de som ratats av arbetsmarknaden och utbildningsväsendet. Altså sannolikt de minst lämpade. Vi får helt enkelt betydligt sämre soldater och officeare i och med avskaffadnet av värnplikten. Finland bestog av rena värnpliktsförband under andra världskriget och så var dom ju bland de bästa förbanden som någonsin skådats i modern tid. Trögtänkta yrkessoldater duger bara till kanonmat. Dessutom kostar en pluton yrkes soldater lika mycket som en hel bataljon värnpliktiga. Försvarsmakten förvandlas till en liten internationell flaggviftande och paraderande vaktstyrka eller på sin höjd en liten show bataljon a al NBG.

 4. Adam K Says:

  ”Allmän värnplikt ska ses som en unik personlighetsutvecklande utbildning (inte jobb) vilket samhället, näringslivet såval som individen drar stor nytta av framöver. Ett års värnplikt ger mer än ett år på ett flumuniversitet i form av kunskaper och färdigheter. Jag tror nog att alla som genomfört vpl absolut inte vill ha den ogjord utan ser den som den bästa tiden in deras liv – faktist.”

  Oavsett detta, om vi antar att allt du säger här stämmer, så har staten fortfarande ingen rätt att tvinga någon till detta. Individens rätt till sitt eget liv är långt viktigare.

  ”Vi tvingar ju våra barn till skolan och att betala skatt eftersom det är lag på det. Ska även detta göras frivilligt?”

  Det kan ju ha något att göra med att de som gör värnplikten är myndiga.
  Dock ser jag gärna att skatten är frivillig.

  Vad gäller effektivitet, kvantitet etcetera så kan du mycket väl ha rätt. Tyvärr ger oss inget av dessa argument rätten att tvinga någon till att göra värnplikt. Så snart vi gör detta faller alla de värden vi påstår att vår armé försvarar.

 5. Malin Says:

  Värnplitken är nödvändig som en garant för demokratin och friheten där folket har makten över vapnen. Vi har tyvärr inget annat alternativ. Utan värnplikt inget folk försvar och utan folk försvar förtrycks folket. Eftersom vi alla drar nytta av ett fritt och demokratiskt samähälle falller det sig naturligt att var och en bidrar. Hur som helst måste Sverige försvars och för att åstadkomma ett försvar värt namnet utan värnplit så måste försvarbudgeten minst ökas till omkring 200 miljarder (En brigad kostar runt 5 miljarder per år (extrapolerat från konstande för NBG). Sverige behöver runt 20 brigader villket leder till en kostnad på 100 miljarder årligen bara för brigaderna borträknat kostnaderna för amfibie, jägarförband, fördelingsförband och högre staber). I stället för värnplikt blir du förslavad av skattetrycket.

 6. drummeldryg Says:

  faktiskt
  samhälle
  faller
  värnplikt
  avskaffandet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: