Rättssäkerhet underlivssmet.


(Har jobbar ovanligt mycket, därav låg produktivitet.)

I en oroande artikel i DN kan man läsa om hur forskare föreslår att man, i våldtäktsmål, avskaffar rättssäkerheten eftersom:

Våldtäktsanmälningarna ökar stadigt för varje år. Det gör inte åtalen.

Detta har alltså inget att göra med att man breddat våldtäktsbegreppet mer och mer, utan det kan (uppenbarligen) relateras till det faktum att man måste bevisa att man blivit våldtagen. Lösningen?

Omvänd bevisbörda: Tadaaaa!

– Lagstiftningen sätter normer för vad man får göra i samhället och i sexuallivet. Så som den är utformad nu är kvinnor sexuellt tillgängliga tills de säger nej eller gör motstånd. Om lagen bygger på samtyckesrekvisit krävs inga bevis på våld eller hot, utan flyttar över fokus till killen så att han visar att han har gjort något för att vara säker på att hon ville, säger Eva Diesen.

Med lagstiftning som den man förslår skulle man verkligen kunna fråga sig om Sverige skulle vara en fungerande rättsstat, ty i en sådan hör inte omvänd bevisbörda hemma. Skulle detta gå igenom skulle vi få allt fler oskyldigt dömda i Svenska fängelser, vilket är oacceptabelt. Att vara för en sådan reform är, nästan, lika illa som att anse att det är okej med tortyr givet att det är terrormisstänkta man torterar, och vem vet snart kanske vi får förslag om att godkänna tortyr av misstänkta våldtäktsmän.

Annonser

Ett svar to “Rättssäkerhet underlivssmet.”

  1. profanum_vulgus Says:

    1. “Forskarna” har fel när de påstår att det krävs ett nej eller motstånd. Det räcker med att man visar att man inte vill med kroppsspråk eller är försatt ur “stridbart” skick och därför inte kan meddela sin åsikt.

    2. Varför skulle det just vara killen som skulle bevisa? Ska inte lagen vara könsneutral så att om en kille påstår att en tjej haft sex med honom utan medgivande så ska hon visa att han gett medgivande?

    3. Hur ska man göra om bägge parter hävdar att de ej lämnat medgivande?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: