Att angripa symptomen.


Hos DN kan man i dag läsa hur tre personer vill avskaffa kontanter med motivering att detta skulle minska antalet rån. Men hur begåvat är det egentligen att försöka angripa symptomen snarare än orsaken. Anledningen till att rånen ökat är sannolikt inte det faktum att vi har kontanter (då borde rimligtvis antalet rån vara proportionerligt mot kontanter i omlopp) utan snarare det faktum att det är relativt liten chans att åka dit, och att om man gör det är straffen inte speciellt skrämmande. Men sure, visst kan man göra som Smedenvall, Klackenberg, och Sarnecki föreslår… Varför stanna där? Vi kan förbjuda bilar för att minska bilstölderna, tvinga människor att inte ha några ägodelar i sina villor för att minska villainbrotten, sy igen underlivet på alla kvinnor för att bli av med våldtäkter och så vidare in absurdum.

Det här var bara dumt, nästan infantilt. Resonemanget är felaktigt, motiveringarna är dumma, och artikelförfattarna skämmer egentligen bara ut sig. Pinsamt…. man föräntar sig att människor som ändå har sådana titlar/positioner som författana har skall kunna föra ordentliga resonemang.

Annonser

4 svar to “Att angripa symptomen.”

 1. anonym Says:

  att göra så kommer inte minska rån kommer öka rånen från banken genom andra system som internet och annat.

 2. hg Says:

  Så det är ingen bra utveckling med att betala med kontokort. Det är enklare att införa hårdare straff, fler poliser, bättre larm och ännu mer komplicerade system för att hantera kontanter. Missade jag något?

 3. Sven Tycker Says:

  Medan kontanterna minskar och kortbetalningarna ökar så ökar också kortbedrägerierna!

  Men att avskaffa kontanterna skulle lösa ett problem. Alla mer eller mindre utslagna som i dag vägras bankkort skulle ju inte kunna handla mat, längre och så är vi av med dom! (OBS ironi)

 4. Ibn Arn Says:

  Förbjuda bilar? Nej, jag har ett bättre förslag:
  Alla nya bilar som tillverkas efter 2010 måste förses med en elektronisk mojäng som gör att du inte kan starta bilen om du inte har ett RFID-chip inopererat i handen. Då kan man även komma åt de som inte betalar bilskatten i tid!
  Istället för körkort; RFID-chip.
  Man kan lämpligen kombinera detta med en transsponder i bilen som kommunicerar med sammanlänkade fartkameror; då är det alltid föraren som kör bilen som åker Dit på fortkörningen och ingen annan! Skitbra!

  Ovan nämnda RFID-chip kan man också använda för alla betalningsärenden! Två flugor i en smäll!

  Förresten: Sy igen underlivet på kvinnor för att förhindra våldtäkt, sa Du?
  Det där fixar min chip-lösning mycket bättre, för:
  Med GPS-positionering så kan man alltid ha koll på var alla kvinnor och män befinner sig. Det kommer ju underlätta polisens arbete jättemycket! Om man måste anhålla en person i dennes frånvaro så kan man ju bara blockera bilkörningsbehörigheten och betalbehörigheten till hans chip. Då blir det svårt för den lurifaxen att hålla sig gömd!!
  Om man dessutom kopplar RFID-läsare till all lokaltrafik så finns det ingen risk att den djäveln tar bussen! Det är bara att slå ifrån kollektivtrafiks-behörigheten!

  Dessutom:
  VI MÅSTE SKYDDA VÅRT ÖPPNA OCH FRIA SAMHÄLLE MOT TERRORISM!! Ett kontantlöst samhälle skulle vara ett otroligt kraftfullt verktyg i jakten på terrorister. För Ni stöttar väl inte Al-Quaida?!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: