Fotboll 101. (Sverige-Danmark interlude)


Efter katastrofen mot Danmark ropar vissa på avgång, samtidigt rapporteras att Zlatan tar bindeln på onsdag.

Sure, vi hade inte flyt mot Danmark, men när man missar en straff, missar en klack i eget straffområde och spelar fram motståndarna till 0-1, för att sedan bränna öppet mål senare i matchen så förtjänar man att förlora. Så enkelt är det. Någonting behöver ändras, trots att Lagerbäck likt Gordon Brown vägrar ta till sig av kritiken.

Är det dags att byta förbundskapten? Vissa säger nej. Jag säger ja men är inte alls säker på att vi borde ta Svennis. (Laul säger jättemassa saker!) Men vi skall nog vänta tills kvalet är över. Jag tänker inte endast kritisera, utan även berätta med vilken uppställning vi borde spela:

Anfall: Dags att pensionera Henke. Tyvärr. Han är en nationalsymbol och har fortfarande fotboll i benen, men både han och Zlatan vill komma ner och möta boll, så ingen går i djupled. Tidigare fungerade det ändå, när Ljungberg vek in i planen och tog dessa löpningar, nu får vi bara två anfallare som hamnar fel. Så vi får nog tyvärr plocka bort Henke, och spela med Berg eller Elmander bredvid Zlatan.
Vi har också sett problemet att när inläggen kommer från yttrarna så tenderar båda våra forwards redan stå på bortre och vänta på att yttrarna skjuter bollen i pannan på dem. Här måste en av våra forwards komma med fart mot boll. Det är ganska elementärt.

Mittfält: Här vill jag se större förändringar. Seb som högerytter är givet, han har precisa inlägg och ruggiga frisparkar. För att inte bli helt beroende av inlägg från yttrarna petar vi in Rasmus Elm som vänsterytter (Chippen håller inte längre) så han kan ta steget in i banan och ta skott (Mer om Elm senare). Vi behåller Kongo-Kim som AMC, men byter ut Daniel Andersson helt och spelar Viktor Elm eller Anders Svensson som DMC lite beroende på form och förväntad matchbild.
På så vis har vi minst tre starka mittfältare (Fyra om Viktor spelar) som vinner mycket boll på mitten, och kan bryta motståndarnas anfall tidigt.

Försvar: Tyvärr diskvalificerar sig Micke Nilsson som back på obestämd tid. Man försöker inte klacka bort bollen ur eget straffområde när man är helt ensam. Så är det bara. Vi flyttar över David Johansson på högerbacken, och tar in Safari som vänsterback. Safari kan överlappa Rasmus Elm vilket ger oss möjlighet dels för inlägg och dels skott från Elm.
Mittbacksparet Mellberg, Maestro behåller vi intakt. Dessa två är faktiskt otroligt stabila.

Mål: Isaksson. Det är lugnt, det är stabilt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: