Skatters grundläggande problematik


Med anledning av Freddes syn på skatt känner jag mig tvingad att skriva några rader om detta.

Om jag skall vara ärlig vill jag påstå att jag har problem med skatt. Inte på så vis att jag är en höginkomsttagare (Enda gångerna jag behöver betala statlig inkomstskatt är när jag jobbat mycket övertid). Skatt är problematisk.

Jag tror att de flesta kan skriva under på att ett visst mått av skatt måste finnas, allt annat skulle väl vara orealistiskt, men jag har allvarliga problem med hur skatten ser ut idag.

Vad jag vill belysa är skatteuttagets grundläggande moraliska problem. Skatter betalas av tvång. Staten sätter en skattesats och tvingar in betalningar med sitt våldsmonopol. Det faktum att tvång är inblandat är en anledning till att vara försiktig med skatteuttaget (jag skulle tro att jag inte behöver förklara varför tvång inte är önskvärt). Nu vill naturligtvis vissa protestera direkt och påstå att vi har bestämt tillsammans genom demokratiska val. Det är ett infantilt argument, det inte så lätt. Helt enkelt för att vi inte har rätten att bestämma tillsammans över någon annans egendom, lika lite som vi har rätten att rösta om en annan människas kropp. (Detta tycks ju dock tyvärr inte hindra oss från att försöka).

Det tycks mig dock rationellt att ha en grundläggande skattesats för att staten skall kunna garantera våra grundläggande fri och rättigheter (Detta är egentligen en stats ENDA uppgift, det enda den skall syssla med). Denna skattesats skulle då användas till att finansiera domstolar, rättsväsende, polis, brandkår, etc. Det vill säga de grundläggande funktioner som krävs för att staten skall kunna uppfylla detta åtagande.

Vad vägar och infrastruktur anbelangar så tycks ju tullar fungera för tex Norges tunnlar. Vem som tar ut avgiften är mindre relevant (De som så gärna vill att staten skall ha ansvar för vägar bör inse att det inte finns något som hindrar staten från att ta tullavgifter. Vilket redan visats i Stockholm).

Nu känner jag att jag börjar glida bort en aning från ämnet. Jag tänker inte diskutera nattväktarstatens vara eller icke vara i detta inlägg, utan vill endast påpeka skatters grundläggande problematik, och varför man skall vara försiktig med dessa.
Skatter grundar sig i tvång, och genom att höja skatter för att kunna omfördela tillgångar, subventionera kultur, idrott etc. hamnar vi i en situation där vi, via statens våldsmonopol, tar oss en rätt med andras egendom som vi inte har, och därmed inskränker dessa personers rättigheter.

Detta är grundproblematiken och därför vill jag påstå att man helt enkelt skall tänka efter både två och tre gånger innan man höjer/inför nya skatter. Förstår man inte, eller blundar för, detta problem vill jag faktiskt påstå att man är en dålig, ja nästan ondskefull, människa.

Tyvärr.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: