Vilse i juridiken


Låt mig börja med att påpeka att jag inte är någon jurist, men jag är kunnig om tekniken. Min kunskap inom juridiken sträcker sig till 5p (7,5p med dagens poängsystem?) IT-rätt medan mitt teknikkunnande är i form av en magisterexamen. Så nej jag är ingen jurist. Vilket jag faktiskt är ganska stolt över. När jag läste tidigare nämnda kurs IT-rätt var det samtidigt som en handfull juridikstuderande. Jag blev inte imponerad.

Jag är inte förvånad över den fällande domen, snarare tvärtom, det var ganska väntat. Dock ställer jag mig frågande till varför de fälldes. Man har inte tillhandahållit något upphovsrättsskyddat material, men har inte annonserat om det som fanns, och man har inte haft något olagligt material på sina servrar.
Vidare är det inte, såvitt jag har förstått, bevisat att huvudbrottet ens skett i Sverige varför ‘medhjälp till’ tycks vara svårt att bevisa. Men nu är jag ju inte jurist som sagt.
På något vis kan jag inte skaka av mig känslan att enda anledningen till den fällande domen är den ‘uppkäftiga’ attityden som uppvisats i mailsvaren till upphovsrättslobbyns juridiska ombud samt att man vid ett flertal tillfällen gått ut och förklarat att våra jurister inte förstår tekniken i ordalag som mer eller mindre idiotförklarat juristerna.

Jag kommer inte ytterligare att uppehålla mig vid den tekniska delen av det hela och motivera varför de borde friats. Jag tänker istället ta upp något jag stör mig på i den eviga debatten bland kommentarerna.

Intrycket jag får av dessa är egentligen samma jag får av domen. Folk är arga och sura på vad de uppfattar som uppkäftiga ungdomar. Man vill klämma åt dem. Ju mer det påpekas från TPB försvararnas håll att straffivrarna inte förstår tekniken, inte kan tekniken desto mer ilskna blir de som yrkat på fällande dom. Desto högre straff vill man se. Jag har en känsla av en äldre generation som vill klämma åt och straffa en yngre.
Varför?

Samma mönster går igen i skoldebatten. Det ska vara hårdare tag, krav på redovisning av närvaro i betyg. Förbjud vissa klädstilar, förbjud allt som inte är som det var. Straffa, tillrättavisa, sätt ner foten.
Som libertarian har jag redan tappat förtroende både för den svenska rättsstaten och den svenska regeringen, jag har tappat hoppet om att ens få en regering som talar om en mindre stat och jag har tappat hoppet om det svenska folket. Detta hände för länge sedan när jag insåg att folk faktiskt är lika dumma som de verkar. Vissa är t o m dummare.
Vilket egentligen inte borde vara ett problem. Men det blir ett problem när man via votering kan låta en majoritet instifta lagar som inskränker allas rättigheter, lagar som hotar allas frihet.

Men det är egentligen inte relevant för det här inlägget.
Nu skiter jag i det här. Jag blir disträ och glider från ämnet innan jag ens utvecklat vad jag ville säga.
Jag är törstig, jag vill ha öl.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: